Smittsamt entusiastiska Randy Pitchford och hans Texas-baserade #Gearbox Software tycker sig ha hittat ett framgångskoncept med #Borderlands, och ser ut att fortsätta pressa spel ur samma mall ett bra tag framåt. Och konceptet i sig borde vara enkelt att iterera på. Strössla spellandskapet med tillräckligt många morötter och belöningar, pumpa in content, maxa antalet vapen och rama upp en hyfsat intressant berättelse (med små roligheter instuckna här och var).

Borderlands 2 följer framsprängda fotspår.

Randy är förvånad över att ingen kopierar konceptet, särskilt i en bransch som till så stor del går ut på att tjäna pengar på andras upptäckter. Men i själva verket undrar man om det här ändå inte bara följer klassiska MMO-strukturer (eller det klassiska Diablo[/i]-upplägget), men aningen nedskalat. För de som upplever nötande och lootjagande som ett självändamål behöver det dock inte alls vara något negativt.

Lootlands 2

#Borderlands 2 spinner vidare på den grund originalet lade. Planeten Pandora var en gång en värdefull bit mineral upphängd på himlavalvet. Gruvbolaget Dahl Corporation mutade in så mycket de bara kunde och importerade intergalaktiska kriminella för att sköta gruvdriften. När bolaget sedan lämnade Pandora blev de tiotusentals bovarna kvar på planeten. Även om många dog under de svåra förutsättningarna fanns det de som överlevde och organiserade sig i stora, väldigt ovänliga gäng. Vissa muterades långt bortom rimlighetens gränser.

Stiliga Handsome Jack gillar inte att vi förstör hans statyer.

Fem år har gått sedan händelserna i original-Borderlands och Pandora har sett en ny aktör snabbt roffa åt sig brickor i maktspelet. För när det kommer till spelet om makt är Handsome Jack, förutom extremt välkammad, en av planetens mest kompromisslösa lirare. Han gjorde sig ett namn på att ljuga om och ta åt sig äran för det hjältarna i originalet utförde. Och så stal han all loot. Nu är hans plan att utrota brottsligheten, bringa ordning i kaoset och styra upp saker. Han bär på en kanske inte särskilt gömd agenda, och är inte heller särskilt hemlig med att hans omelett kräver ett par knäckta ägg.

Staden Sanctuary fungerar som en slags hub där du kan hitta personer att alliera dig med, och en hel del gamla ansikten från originalet (bland annat de spelbara karaktärerna som förlorat ära och guld till Handsome Jack). Utanför Sanctuarys höga väggar finns både ondskefulla fiender och en minst sagt hungrig fauna. Och så gömda skatter då förstås. Högvis av gömda skatter.