Filmbranschen, fantasin och Molyneux visar gång på gång att spel är bäst på idéstadiet. FZ guidar till 10 spel du garanterat aldrig spelat.

Är du så hardcore att du tycker att spel som faktiskt existerar är lite väl mainstream? Då har vi listan för dig! Det här är världens eventuellt bästa fiktiva spel – sådana som producenter av tv-serier, filmer och annan media bara har hittat på.

(Och ja, vi vet att några av dessa har tolkats av hobbyutvecklare, efter att de har dykt upp i fiktionen. Men det räknas inte riktigt, anser vi.)

10. Lee Carvello's Putting Challenge

Format: Eventuellt Mega Drive
Genre: Puttningssimulator

På baksidan av spelboxen:

  • Spela som din idol! (Lee Carvello, alltså.)

  • Två miljöer: greenen och parkeringsplatsen!

  • Få en blyertspenna på köpet när du köper det!

Vilket spel vill alla kids ha? Vilket är det häftigaste på marknaden? Vilket spel är så EXTREMT att alla karaktärer blöder hela tiden, samtidigt som sju vulkaner drabbas av upprepade utbrott i bakgrunden?

Nej, inte Lee Carvello’s Putting Challenge.

Men väl Bonestorm – det klart Mortal Kombat-inspirerade beat ’em up som Bart drömmer om att få äga i Simpsons-avsnittet Marge Be Not Proud. Men trots att Bart gör precis som den bazooka-utrustade jultomten från spelets reklamfilm säger att han ska göra (och ropar alltså ”Buy Bonestorm or go to hell!” till sin mamma) så blir det inget häftigt fightingspel i julklapp. Istället blir det Lee Carvello’s Putting Challenge, och sekvensen när Bart spelar det är något av det mest tragiska vi har skådat.

9. Arcade

Format: (Gissa.) Arkad (Rätt.)
Genre: Förstapersonsnånting.

På baksidan av spelboxen:

  • Så verkligt att du kommer att tro att du är INNE i spelet!

  • Billigt! Allt det kostar dig att spela är två kvartsdollar… och din SJÄL!

  • Dö på riktigt!

En sak som händer oftare på film än i verkligheten är att tonåringar spelar ondskefulla Virtual Reality-spel, och därför fastnar och dör inne i någon digital värld. Så även i den klart kackiga rysaren Arcade, där det hemska spelet i fråga heter just… Arcade. Spelet går bland annat ut på att åka skateboard i spikförsedda tunnlar, flyga runt i dödsskalleliknande flygskepp och samla stora gröna nycklar. Eftersom filmen producerades under tidigt 90-tal, och med liten budget, så är den givetvis det allra fulaste som någonsin har gjort nästan. Herregud så ful den är.

Föregående Nästa
Ett av de första torde vara Computer War av Thorn EMI (Atari 400/800, VIC-20, TI-99/4A), som jag tror t.o.m. marknadsfördes med referens till WarGames. Det spelet minns jag dock som ganska ospelbart, även om man läste instruktionerna. Samtida artikel... 17/08 Heroin Hero finns iallafall som ett flashspel. 16/08 Men snälla, hur kunde ni missa The Last Starfighter i denna lista? http://www.youtube.com/watch?v=H7NaxBxFWSo Space Paradroids (TRON, heard about it before?) http://www.youtube.com/watch?v=3efV2wqEjEY eXistenZ http://www.youtube.com/watch?v=HAdbdUt_h9M... 13/08 Trevlig artikel! Saknar dock "The Game" från polisskolan 7 (mission to moscow) i listan :) 13/08 Skön artikel! :) 12/08 Sen har vi ju eXistenZ också :) 12/08 Final Doom som dom spelar nere i tunnelbanan i Bäck(visst var det väl så) Och spelet som Hussen till Pogo i otecknade 101 Dalmatinerna ville jag spela när filmen kom! 12/08 Nu är detta inte helt fiktivt spel, utan ett moddat Marathon 2, men kommer ni ihåg spelet "Final Doom" som spelades i Beck - Spår i mörker? http://www.youtube.com/watch?v=-9XtpOFJcjo&feature=player_detailpage#t=3804s 12/08 Boxningspelet i Simpsons e fan kung. Scenen där Homer håller på och vinner över Bart för första gången och Marge drar ut sladden är helt fantastiskt. 11/08 Ah, har inte sett det. Måste kolla upp det! :D Defcon's slogan är ju helskön: "Everybody dies". Spelet hade nog inte gått hem i mitten av 80-talet, när Reagan spelade tärning med världens undergång :). 11/08
Skicka en rättelse