Artificiell intelligens blir allt skarpare och datorstyrda spelare allt mänskligare. Men blir de gladare för det? FZ har stalkat en serie NPC:er i jakten på lyckan.

#Rollercoaster Tycoon 2-NPC:n

Stalkern har ordet:
Var hittar man en lycklig NPC om inte på nöjesfältet? Så tänker jag, och tar därför genast över ett nöjesfält kallat Six Flags Belgium. En NPC vid namn Cecelia W vandrar igenom entrén. Låt oss se hur lycklig hon blir!

Rapport:
Mars: Cecelia W vandrar först runt lite på måfå. Sedan tänker hon ”Jag vill åka något mer spännande än Vintage Cars 1”. Därefter trampar hon i en så kallad Pizza, men verkar oberörd av detta. Det börjar regna, men det struntar hon också i, och sedan åker hon lite tåg.
April: Oj, Cecelia W har redan varit på nöjesfältet i en hel månad, och inte hunnit göra någonting ännu. Hon verkar bli lite stressad av detta, och åker en attraktion kallad ”Pirate Ship 1”. Sedan åker hon ”Pirate Ship 1” två gånger till, och blir jättelycklig av detta.
Maj: Oj, nu har det gått en månad till! Tiden går snabbt när man har roligt. Och det har Cecelia W, för nu åker hon tåg, tänker ”Jag vill åka något mer spännande än Vintage Cars 1”, åker tåg igen, och sätter sig till slut på ”Pirate Ship 1”.
Juni: Cecelia W verkar ha fantastiskt roligt. Själv har jag fruktansvärt tråkigt. Cecelia W har inte ätit på fyra månader, så nu unnar hon sig lite sockervadd.
Juli – Augusti: Cecelia W ägnar några månader åt att åka ”Pirate Ship 1” några gånger. Är euforiskt. Gäsp.
September: Plötsligt händer något fruktansvärt! En osynlig kraft lyfter upp Cecelia W i luften, och när hon sätts ner på marken igen befinner hon sig på någon slags platå, högt över marken. Här finns en toalett kallad ”Toaletten från Helvetet”, en bankomat, ett istéstånd kallat ”Fruktansvärda istéfällan”, ett annat istéstånd kallat ”Drick det inte!”, ett salta-kringlor-stånd kallat ”Ät det inte!” ett popcornstånd kallat ”Du får vad du betalar för” och några enorma helveteseld-plymer. Cecelia W känner sig oerhört lycklig och full av energi, men kanske lite förvånad också. Hon börjar gå omkring i cirklar på den lilla platån, går fram till istéståndet och upptäcker att istéet är gratis! ”Det här istéet från Fruktansvärda Istéfällan är väl värd pengarna” tycker hon.
Oktober: Nu har Cecelia W varit uppe på platån i en månad och börjar bli lite hungrig. Hon ger sig iväg mot ”Burger Bar 1”, men upptäcker snart några problem med detta. För det första finns det ingen ”Burger Bar 1” uppe på den höga platån, och för det andra finns det ingen väg ner från den höga platån. Hon är fast där uppe. ”Härligt scenarie!” tycker hon, något otippat.
November: Cecelia W ger upp tankarna på burgare, och går till popcornståndet istället. Hon upptäcker att popcornen är gratis. ”De här popcornen från Du Får Vad Du Betalar För är väl värda pengarna” tycker hon. Nu blir hon törstig, men det är ju inga problem – drickan är ju gratis.
December: Cecelia W är nu nödig, och när hon går till toaletten upptäcker hon till sina fasa att det kostar 20 kronor att ens komma in på toan. Det är nästan lika mycket pengar som parkens entrébiljett kostar. ”Jag betalar inte så mycket för att använda Toaletten Från Helvetet” säger hon. Vi får väl se.
Januari – April: Cecelia W är akutnödig i fyra månader, men vägrar betala 20 kronor för att gå på toaletten. Hennes lycka är på nedgående, men hon håller uppe energin genom att äta popcorn och dricka isté.
Maj: Spelet låter mig stalka Cecelia W:s tankar också. De här är de tre senaste:

”Jag måste gå på toaletten”

”Jag betalar inte så mycket för att gå på Toaletten från Helvetet”

”Jag måste gå på toaletten”.

Juni: Plötsligt försvinner helveteseldarna, och i dess ställe börjar stora fontäner spruta enorma mängder vatten rakt upp i luften. Cecelia W vägrar trots detta gå på toaletten.
Juli: Efter att spenderat hela vintern, våren och sommaren uppe på platån inser Cecelia W plötsligt en sak:

”Jag vill gå hem”.

Hon börjar gå hem. Klagar över att hon inte hittar utgången.

Augusti – Maj: Cecelia W ägnar ett knappt år åt att gå hem. Hon lyckas inte riktigt. Är nu extremt olycklig och utmattad och nödig. Det finns inga papperskorgar uppe på platån, så hon har varit tvungen att slänga allt popcornskräp på marken. ”Skräpet här är verkligen illa” tycker hon.

Juni: Plötsligt dyker det upp 20 män i pandadräkt på platån. De skojar och vinkar på Cecelia W, som inte kan låta bli att bli extremt lycklig. Hon är nu både extremt lycklig, extremt utmattad, extremt hungrig och extremt kissnödig.

Juli: En väg från platån materialiseras plötsligt framför henne, hon springer genast ut på den. Detta måste vara räddningen! Efter tre år på nöjesfältet, utan toalettbesök, med bara popcorn att äta, så måste detta äntligen vara frälsningen! Hon ser någonting där framme, i slutet av vägen, det är någonting fint, det är… det är… ett stånd som säljer lustiga hattar.

Cecelia W vänder om, och går tillbaka till platån och de glada pandorna. Hon har aldrig varit lyckligare.

Livskvalitet: 2.5/5

Det här är ett klurigt fall. Vi har faktiskt svart-på-vitt att Cecelia W känner sig så lycklig som man över huvud taget kan känna sig. Samtidigt vet vi att detta beror hon har blivit på grund av alla pandor och popcorn och dyra toaletter. För ett perspektiv är ju hennes liv helt knäppt förstås. Vi får mötas någonstans i mitten!

Slutord:
Denna gång har NPC:erna gjort oss lite besvikna. Hålla på och vara galna och dö och bli fångade i hemska fällor – nej, det funkar inte. Lyckligtvis har vi några NPC:er till som vi vill bedöma livet på, så jakten fortsätter i nästa, den sista, delen av artikeln.

Skicka en rättelse