I dag lanseras Windows 8, den största uppgraderingen av #Microsofts operativsystem sedan Windows 95. Att åttan skulle bli billigare än tidigare versioner stod klart redan i somras, och nu har de officiella svenska priserna äntligen släppts.

Windows 8 släpps i fyra upplagor: grundversionen Windows 8, den något mer avancerade Windows 8 Pro, företagsinriktade Windows 8 Enterprise och ARM-varianten Windows 8 RT. För hemanvändare torde de två förstnämnda vara mest intressanta.

En nedladdningsbar uppgradering av Windows 8 Pro blir din för 279 kronor – ett synnerligen prisvärt alternativ om du går i köptankar. Erbjudandet är tidsbegränsat; vi vet inte hur länge eller vilka priser som kommer gälla sen. En OEM-licens av grund-Windows 8 kostar omkring 850 kronor medan en full Win 8 Pro-licens kostar omkring 1300 kronor. Om du köpt eller köper en dator med Windows 7 mellan den 2 juni i somras och den 31 januari nästa år kostar det 139 kronor att uppgradera till Windows 8.

Det som främst skiljer Windows 8 från föregående versioner är att startknappen försvunnit och ersatts med en hemskärm, vilket är en anpassning till folk som navigerar med fingrarna. Det uppskattas inte av alla, men som vi konstaterade i vår Windows 8-recension handlar det till stor del om tillvänjning. Och även om Windows 8 är en något splittrad upplevelse vägs mycket upp av genomgående bättre prestanda.

Läs allt om för- och nackdelar i vår lödiga Windows 8-recension.