Om exakt en vecka blir Star Wars: The Old Republic till sist free-to-play. Ett nytt kapitel tar vid och FZ pratar med Bioware om vad detta innebär i praktiken för det hårt prövade online-rollspelet.

Den 15 november vänder #Star Wars: The Old Republic blad och blir free-to-play. Och de galaktiska gudarna ska veta att detta är en rymdsaga som behöver framgång. Rubrikerna under online-rollspelets första levnadsår har till stor del handlat om sviktande spelarsiffror, sparkade medarbetare och avhoppade #Bioware-grundare. Men teamet bakom jätteprojektet tror sig ha hittat en trendvändare.

– Mmo-världen är annorlunda nu, säger Blaine Christine, senior producer för The Old Republic och menar att fans av onlinerollspel inte längre är beredda att betala på samma sätt som tidigare.

Välkommen till cartel-marknaden, free-to-play-SWTOR:s viktigaste nyhet.

Blaine har milt sagt en händelserik tid framför sig. Han bär ansvaret för teamet som arbetat fram gratis-modellen och snart får han och vi svar på om den förändrade galaxen innebär en nystart. Ingen vet, men det jag tänker ta reda på är vad free-to-play innebär i praktiken för spelarna, oavsett om du kör gratis-varianten eller fortsätter prenumerera.

Häv restriktioner via mikrotransaktioner

Det som i grunden stöpts om är de restriktioner f2p-spelarna möter när de börjar sina mmo-liv, som alla kan hävas för riktiga pengar. För de som varit med tidigare kan det låta hårt med max fem warzones i veckan eller det faktum att du tvingas köpa behörighet till särskilt stark utrustning. Men Blaine och Bioware gör ingen hemlighet av att de vill locka nya spelare som blir så pass engagerade att de slutligen tecknar en prenumeration för att slippa bromsklossarna.

Reglerna för restriktionerna är inte alltid glasklara. Du kan exempelvis ta del av hur många flashpoints du vill, men är du f2p-spelare får du boss-loot från max tre per vecka. Blaine säger att varje beslut tagits med stor eftertanke och att fokusgrupper noga studerats när de provkört spelet.

– Vi hoppas att vi hittat rätt balans, men vi har spelat många andra mmo för att träffa rätt.

Vissa beslut har rivits upp. Till en början hade f2p-spelarna bara tillgång till tre warzones. Nu är det istället fem. En annan sådan bit rör quickslots, som efter tester med fokusgrupperna blivit fler.

Tummen upp för "nya" The Old Republic?

Restriktionerna är många och rör stort som smått. Gratis-spelarna kan inte ge sig ut på hur många rymdskeppsuppdrag som helst, de har tillgång till färre spelarkaraktärer, de kan inte visa upp hedersamma titlar de vunnit eller komma åt sin guild-bank. Bland annat. Men lika för dessa restriktioner är att de kan hävas i den purfärska cartel-marknaden. Så kallade cartel-mynt som köps för riktiga pengar kan användas för att inhandla veckopass för flashpoints och warzones. Du kan skaffa behörighet för lila utrustning, mer utrymmesplats i din inventory, ja, helt enkelt fixa till de bitarna du som spelare saknar.

Trogna The Old Republic-spelare kommer ha tillgång till samma fördelar som tidigare. Skillnaden är att portarna till cartel-marknaden också står öppna för dem. Trots allt, marknaden handlar inte bara om att häva restriktioner. Du kommer också kunna köpa kraftfull armor, spektakulära yxor (om du tycker att ljussablar är "så 1977"), xp-boosts och en sjukt cool carbonite chamber, som ärligt talat mest är av kosmetisk karaktär. Planen är att cartel-marknaden ska uppdateras månadsvis, gärna oftare, med nya prylar och specialerbjudanden.

Även prenumeranter kan hitta bra grejer på cartel-marknaden.

Det är oklart vad cartel-valutan motsvarar i svenska kronor, däremot vet vi att de som varit med på SWTOR-tåget tidigare från start kommer få mer eller mindre cartel-mynt i sina virtuella plånböcker. Hur många kan du se redan nu genom att logga in på ditt konto. Om du fortsätter betala avgiften framöver kommer du dessutom månadsvis få nya cartel-mynt att shoppa loss för. Hur många – det får vi se.

The Old Republics nya free-to-play-verklighet sparkar igång om precis en vecka i och med uppdatering 1.5. Denna kommer också inkludera Section X, en helt ny plats med färska uppdrag för de som nått level 50. Där kan du hitta en kär gammal vän från Knights of the Old Republic – om du är prenumerant, det vill säga. För f2p-spelarna kommer Section X kosta 600 cartel-mynt att låsa upp. Ännu ett exempel på förändringarnas vind.

Vi väntar med spänning på att få se om den nya modellen öppnar upp en ljusare framtid för den där galaxen långt, långt borta.

Spelet är kanonbra. Skall bli riktigt skoj att komma tbx och leka med min Jedi igen Och att man kan köpa cartell coins och bara låsa upp de delar man vill åt är tokigt bra.. nu slipper man.. Å andra sidan är det kul att se hur mycket folk gnäller på att... 10/11 Detta kanske inte blir pay to win men Fail To Play ... 09/11 USA sätter nästan alltid dollar = euro, för deras valuta kan inte vara värd mindre än EMU :) Känns så i många fall pga av att vi har högre skatt och moms. 09/11 Använde mig av forex, för snabb koll av valutans olika värden finns nog var stans, men 6kr kostar inte dollarn och Euro och dollar har inte samma värde, för dem som så trodde... i den stora världen gör inget någon skillnad, endast i vårt medvetande är... 09/11 1 Euro = 8.5 (8.52) 1 USD = 6.7 (6.68 ) 1 £ = 10.7 (10.67) I större världen gör den lilla skillnaden en stor påverkan ;) . 09/11 1 € = 8.90 kr 1 $ = 7,0 Kr 1 £ = 11,25 kr 09/11 Den är öppen för dom i din grupp d.v.s privat för gruppen EDIT: andra grupper kan få sina egna privata instancer utav samma instance även fast en grupp håller på med den. 08/11 dollarn är billigare än euron och euron ligger på runt 8-9 kr så vet inte riktigt hur bra din uträkning blev där... (tror att dollarn ligger på 6-7 kr nu) 08/11 Får man fråga utav intresse vilket event det är? :) 08/11 Euron är dyrare än dollarn dock, och om det är samma som på Steam så lär det bli lite mer än 1kr per cartel coins. 08/11
Skicka en rättelse