Jag var inte oförberedd. Jag har ju läst Daniel Goldbergs och Linus Larssons bok "Minecraft – block, pixlar och att göra sig en hacka". Där berättar de om Minecon i Las Vegas för ett år sedan, då 5000 fans dök upp. Hur galet det var.

Och jag har följt #Mojang rätt nära det senaste året och så smått börjat vänja mig vid deras skruvade verklighet, den där allt är stort och verkar bli till närmast ofattbara framgångar. Jag har suttit och kollat på räkneverket på #Minecraft-sidan där man ser hur det säljs spel efter spel i till synes oförändrad takt.

Dessutom är jag en både rätt härdad och lätt cynisk journalist, vi tenderar att bli sådana. Vi har varit på den och den presskonferensen som var si och så stor. Den och den presentationen som var si eller så galen. Jag kanske återkommer till just det ämnet för övrigt. Men så är det i alla fall, jag har sett tusentals människor i samma lokal skrika och gapa för att Kinect visas eller för att Shigeru Miyamoto kommer in på scenen. Jag har handgripligen både knuffats och knuffat omkull för att få en bild eller ett citat, fast kanske inte i just spelsammanhang.

[i=710245;w455 Kolla ögonen på killen när han tittar upp på Markus Persson.
(Foto: Thomas Arnroth)]

Men ändå. Trots det.

Jag är inte riktigt beredd när jag kommer gående i duggregnet på shoppinggatan i Disneyland utanför Paris. Det är morgon och över en timma kvar tills Minecon 2012 ska öppnas i ett stort tält som kallas Disney events arena. Där står de, en lång rad av människor snällt i kö. Nästan alla med en liten svart ryggsäck som det står just Minecon på. Det är över tusen personer som står där. Och det är ändå bara några. Totalt är 7 000 på plats. För att se sina idoler, det vill säga de 26 personer som jobbar på Mojang i Stockholm i allmänhet och Markus "Notch" Persson i synnerhet. Han och Jens "Jeb" Bergensten, som numera har hand om utvecklandet av Minecraft. Och så har de kommit för att träffa varandra, klä ut sig till Steve, the Creeper eller någon annan figur ur spelet och vara lite idoler själva.

De är här för ett spel som redan finns och har funnits i flera år. Mojang ska inte heller presentera något nytt. Notch har meddelat att det inte ens blir några filmer från #0x10c och #Scrolls ska inte heller lanseras. Det är inte ens några större nyheter i Minecraft på gång. Men där är de alltså, 7 000 personer. Snällt köande. Sedan snällt sittande i stora tältet.

När slutligen de 26 mojangarna börjar vandra upp på scenen och ta ett varv runt den – scenen är omgiven av sittplatser – börjar alla så klart jubla och klappa. När Jeb kommer upp skriker de, när Notch till sist kommer skriker de ännu högre.

Allt är så... konstigt. Så något helt annat.