När Markus en gång skriver autografer – naturligtvis omgiven av hundratals fans – vänder han sig bort och tar ut snusen. Självklart bevakas varenda rörelse av många nyfikna ögon och någon frågar naturligtvis vad han nyss gjorde. Och Markus ler förläget och svarar att han använder nikotin (för vad heter snus egentligen på engelska?) och just tog ut det. Sedan lägger han till: "Don't do that. It is bad. Nicotine is bad for you." Som en storebror ungefär.

Men det är inte bara Mojangmänniskorna som är favoriter. Där finns en hel hög personligheter, som de säger i USA, som både blivit kända och tjänar pengar på att göra Youtube-filmer. Captain Sparklez gör bland annat musikvideor med Minecraft-motiv och har flera miljoner som prenumererar på hans filmer. Vid ett tillfälle är det så många fans som vill ha hans autograf att de helt missar att Notch går förbi.

Frågestund med Markus Persson på Minecon. Om du fick lära dig bara ett dataprogram, vilket skulle det vara? Var det svårt att implementera red stones i Minecraft? Varför har du hatt? (Foto: Thomas Arnroth)

Han berättar sin Youtubehistoria för mig; hur han började göra walkthroughs om andra spel och hade några tusen som tittade. Sedan började han göra filmer om Minecraft och direkt stack siffran upp mot hundra tusen. Och sedan kom han på idén att göra musikvideor med några kompisar. Och har idag alltså miljoner som följer honom. Det har blivit ett sådant fenomen att Wall street journal skrivit om det.
Men Jordan, som kaptenen heter, är inte så lättintervjuad som man skulle kunna tro. Han börjar den till slut tre minuter långa intervjun med att gå på toa, svarar sedan knapphändigt på frågorna. Efteråt förklarar en av mojangarna att "han är väldigt blyg."

Jaha, så klart, det borde jag ju ha fattat. Faktiskt.

Jag ska inte rada upp alla incidenter och udda händelser, men det som gör allt så extra extraordinärt är att det inte är direkt gratis att vara här. Alla dessa 7 000 har köpt sin egen mässbiljett för ungefär en tusenlapp. Till det kommer resa och uppehälle. Disneyland är inte värst billigt att bo på, har jag nu lärt mig den hårda vägen, och det är färre fransmän här än man skulle kunnat tro. Folk kommer från över 20 länder och jag möter flera amerikaner som berättar att de åkt till Europa enbart för Minecon.

Biljetterna sålde slut på en halvtimma. Så jag tror Miyamoto, Romero, Carmack, Molyneux och Kojima får ursäkta. Notch, Jeb och de andra är spelvärldens första riktiga stjärnor. De är en annan slags stjärnor, men det är helt i sin ordning har jag just upptäckt. För de har en helt annan slags fans.