Snön ligger vit på Tyria-taken. Endast en tvärsur leksak är vaken. Petter berättar om hur kul det blir i jul i Guild Wars 2.

Evenemang och festligheter i #Guild Wars 2 har varit besvärliga att delta i. Mycket på grund av att om du inte varit just där och då när festen drar igång går du miste om större händelser. Är du en dedikerad spelare och råkar befinna dig på jobbet eller mitt i en familjemiddag är det antagligen inte möjligt att smyga iväg enbart för att se en sekvens där The Mad King hoppar ut ur en staty i Lion's Arch.

Dessutom finns det alltid tekniska risker när man trycker in högvis med förväntansfulla spelare på en och samma plats – inte minst irriterande lagg. Är tanken då att det som precis laggade bort för vissa enbart ska hända en gång och aldrig mer? Ja, då finns det sannerligen en överhängande risk att många spelare blir sura.

Är Trixx the Toymaker lika snäll som han är söt? Tveksamt.

När jag frågar representanter från #Arenanet om det här och om de har ändrat sin filosofi kring evenemangen verkar de inte vara beredda på att avfärda detta tillvägagångssätt. Dock så kommer Wintersday, julfirandet i Guild Wars 2:s, göras annorlunda. Ett jättelikt skepp, format som en gigantisk Asura-byggd Golem och rattat av Trixx the Toymaker, kommer förvisso röra sig runt över Tyrias städer och enbart hänga över varje plats under en dag. Men när den väl är framme i Lion's Arch den 20 december så har alla chansen att ta igen det de missat ända fram till januari.

Guild Wars möter Guitar Hero

Luftskeppet dyker upp idag men själva Wintersday drog igång redan under gårdagen. En snöglob har plötsligt placerats i Lion's Arch och hoppar du in i den hamnar du i ett Winter Wonderland fyllt med juliga aktiviteter att delta i. Man kan slänga snöbollar på varandra i nya PvP-fighter och leka runt med en Bell Choir. Den sistnämnda kommer handla en hel del om musik och utvecklarna liknar det vid Guitar Hero. Med tanke på frustrationen folk kände kring Clock Tower-pusslet under Halloween så är lite musik något som kanske kan pigga upp den här gången? Självklart kommer det finnas dynamiska händelser även i Winter Wonderland, med en jättelik leksaksmaskin som måste skyddas från leksaksfigurer som löper amok.

Nya festliga achievements kommer såklart vara tillgängliga, och är du sugen på att spendera pengar så kommer det dyka upp nya prylar för dina karaktärer hos Black Lion Trading Company.

Juligt och stämningsfullt eller bara läskigt? Jag lutar åt det senare.

Men den stora grejen med Wintersday är luftskeppet. Varje dag kommer en ny instans att öppnas upp, fram till och med skeppet seglar in över Lion's Arch. De spelare som drar ihop sina kompisar och klarar sig igenom var och en av dessa instanser kommer få speciella belöningar, i form av delar till leksaker de kan bygga ihop. Dedikerade solo-spelare kommer antagligen sura lite över det här, vilket är fullt förståeligt, men luftskeppet är tänkt för grupper att bita tag i.

Att festa i Guild Wars 2 har kanske inte varit den mest smidiga eller användarvänliga aktivitet du kan syssla med, vilket är synd på ett sådant mästerligt mmo. Wintersday ser dock ut att kunna ändra på den saken – om jag bara lyckas stå ut med den sockersöta julstämningen. Fast det är klart, vankas det leksaker blir jag nog tvungen att dra mig tillbaka till Tyria, för vem gillar inte hårda paket?

Skicka en rättelse