Vad heter det bisarra relationsdramat som nyhetsankaret inte kan sluta prata om? Det vet du alldeles strax.

I dagarna fem minns FZ-skribenterna spelåret 2012 och delar med sig av sina favoriter. Därefter, den 29 december, tar den anrika topp 20-listan vid och på nyårsafton presenterar vi årets allra bästa spel. Trevlig läsning!

Årets spel 2012 – Skribenternas val #1
Årets spel 2012 – Skribenternas val #2
Årets spel 2012 – Skribenternas val #3
---

"Oavsett om jag satt och njöt över de härliga världarna eller skrek i frustration över att ha dött ännu en gång så var det ett spel som på något sätt kändes som att komma hem igen" – Sebastian Lind

När grottutforskaren #Spelunky släpptes i somras svepte det undan benen på mig med sin kompromisslösa utmaning och vansinniga spelglädje. Oavsett om jag satt och njöt över de härliga, framslumpade världarna eller skrek i frustration över att ha dött ännu en gång så var det ett spel som på något sätt kändes som att komma hem igen. När man vant sig vid att dagens spel håller en i handen och brer på med cinematiska mellansekvenser och specialeffekter så kommer plötsligt Spelunky – och gör ingenting av det där! Istället handlar allt om en glad liten gubbe, livsfarliga fällor och fantastiska skatter. Det räcker.

Recension – Spelunky

[video=13175]

Om Spelunky är det snabba och omedelbara så är nyversionen av #Baldur's Gate dess raka motsats. Ända sedan jag först spelade igenom #Biowares mästerliga äventyr kring millenniumskiftet så har jag hållit Baldur's Gate som det absolut bästa västerländska rollspelet som gjorts. Därför känns det bra att även vid ett nytt besök på den fantasieggande svärdkusten kunna konstatera att, ja, spelet håller än. Jag är visserligen inte helt förtjust i de tillägg som gjorts, men det är inget som förtar känslan av att som nyskräddad level 1-äventyrare ränna runt i skogarna utanför Candlekeep och veta att en hel värld ligger för ens fötter.

Recension – Baldur's Gate: Enhanced Edition

[video=13010]

Med fokus på mänskliga relationer är #Catherine något annat. Det är en udda mix mellan relationsdrama och pussel som hela tiden balanserar på gränsen mellan galenskap och genialitet. Oftast är det bara bisarrt. Vincent är en 32-årig kontorsarbetare som lever en trivsam men rätt planlös tillvaro tills dagen hans flickvän antyder att det är dags för giftermål. Ungefär samtidigt stöter han på den vackra Catherine och hela Vincents tillvaro vänds uppochner. Hur märkligt det än må låta är det här en hjärtvärmande historia om att bli vuxen, ta ansvar och våga satsa på något. Eller precis tvärtom, för det är dina egna val som för handlingen vidare!

Recension – Catherine

[video=9124]

Föregående Nästa
Catherine är helt klart ett av de bättre spelen som kom iår. Wunderbar! 27/12 Mer spännande än så här blir inte min lista: 1) The witcher 2: Fantastiskt bra spel som har det mesta man kan önska från ett rpg i absolut toppklass. Valet till en DRM-fri version väger också upp betyget för mig. 2) Borderlands II - Det märks att de har... 27/12 Köper sällan spel samma år som det släpps då det går att få så mycket mer för pengarna, så för mig är dessa listor relativt meningslösa då jag spelat många äldre spel för första gången som jag personligen funnit roligare i år än somliga nya. Men med det... 27/12 Om det ska vara de bästa spelen som släppts 2012 (som ju är vad artikeln handlar om) så är ju Skyrim från 2011 och Starcraft 2 från 2010. Dota 2 är väl inte släppt, så det borde väl sparas till nästa(?) års lista i så fall... 27/12 Hoppar in i strömmen och levererar min egna topp tre. 1. The Walking Dead - Viderbra karaktärsutveckling kombineras med oväntade och ohämmade storyval av författarna. Resultatet = success. Clementine är en av mycket få barnkaraktärer - oavsett medium -... 27/12 1. Persona 4 Arena (bästa fighting spelet i år synd nog ingen eu release än) 2. Torchlight 2/Diablo 3 (båda 2 är värdiga en topp plats tror om jag skulle kolla efter mest spelat i år skulle d3 vara först och torchlight 2 inte långt bakom) 3. Anno 2070... 27/12 Den här listan skilde sig lite från de förra, trevligt! Är så glad att Dota 2 finns med på en lista och börjar få lite publicitet, det är ett så sjukt bra spel. 27/12 1. Chivalry: Medieval Warfare 2. Black Ops 2 3. Guild wars 2 27/12 Min top 3 är 1. Guild Wars 2 2. NBA 2k13 3. Dishonored Notera att listan är efter antal timmar nerlagda på spelen :) Skönt också att folk verkar börja förstå att spelrecensioner är olika beroende på vem som skriver den. Finns säkert någon FZ skribent... 27/12 Årets spel i min lista är väldigt liten dock själv mest pga det bara kommer replicaner av spel som gjorts och oftast brukar dom bli bättre, men av det jag sätt så nej. Sen behöver det ju ej vara mycket bättre utan "annorlunda för du ska njuta av det.... 27/12
Skicka en rättelse