I dagarna fem minns FZ-skribenterna spelåret 2012 och delar med sig av sina favoriter. Imorgon tar den anrika topp 20-listan vid och på nyårsafton presenterar vi årets allra bästa spel. Trevlig läsning!

Årets spel 2012 – Skribenternas val #1
Årets spel 2012 – Skribenternas val #2
Årets spel 2012 – Skribenternas val #3
Årets spel 2012 – Skribenternas val #4
---

"Om du tillhör de hundra andra som köpt spelet så fattar du. Ni andra, skäms" – Thomas Arnroth

Att plattformsspel kan vara svåra, roliga och gulliga visste jag, men inte att de kunde drivas framåt av en berättelse så här underfundig och rörande. Inte heller att man kunde uppfatta fyrkanter som personligheter. Men det gör man i #Mike Bithels sparsmakade epos om Thomas, som inte var så ensam trots allt. Komikern Danny Wallace gör årets insats som röstskådis, fullt i klass med Stephen Merchants i #Portal.

[video=13172]

Man behöver inte ha en relation till originalet från tidigt 90-tal för att njuta av #Xcom modell 2012. Kombinationen av att å ena sidan hantera resurser, forska och utveckla sina soldater på hemmabasen och de turordningsbaserade striderna var årets mysigaste spel för mig. Och sällan har jag fäst mig så mycket vid några soldater som mina mest erfarna Xcomare. Upp till kamp mot utomjordingarna säger jag! Och Ryssland, pytsa in lite slantar nu, var inte så kitsliga över en utebliven satellit eller två.

Recension – Xcom: Enemy Unknown

[video=12608]

Älskar man basket så älskar man det här spelet, trots en hel del uppenbara brister (typ årets sämsta menyer). Men tänk dig själv att kunna spela med Earl the Pearl i New York på 70-talet, Dr J i Philadelphia på 80-talet eller hoppa in i Boston Celtics lite när som helst mellan 60- och 80-talet? Dessutom finns två svenskar i NBA i år, på riktigt och i spelet. Jag blir tårögd. Om du tillhör de hundra andra som köpt spelet så fattar du. Ni andra, skäms.

[video=12131]