Hur skulle det egentligen se ut om man tog ett gäng klassiska svenska tv-program och gjorde spel av dem? FZ löser gåtan.

Att de stora utgivarhusen inte har insett vilken guldgruva av licenser våra klassiska svenska tv-serier utgör är för oss en gåta. Vi får istället fantisera och spekulera i utbudet och bli inte förvånade om dessa gratisidéer blir nästa års snackisar på E3-mässan i Los Angeles.


#Rederiet: Absolution
Utvecklare: #IO Interactive
Format: Multi
Genre: Action

Allt är frid och fröjd på Freja tills det oundvikliga sker: i berusat tillstånd spiller plötsligt en äldre herre ut sin drink över Torbjörn "Joker" Jonasson – utan att be om ursäkt. Det blir bokstavligt talat droppen som får bägaren att rinna över för den stackars skojaren, som beslutsamt stegar mot sin hytt, plockar fram pianotråden och ger sig ut i den heta sommarnatten. I multiplayer kan man spela klassiska karaktärer som Elinor Dahlén, Sergej Remmer och Gustav Sjögren. Det finns många olika spellägen, det bästa är när man samarbetar för att aptera en bomb som sänker det berömda skeppet, varpå inte bara spelarna – utan hela Sverige – vinner.

Det hettar till i pannrummer


#Hasse Aro & The Curious Village
Utvecklare: #Level-5
Format: 3DS
Genre: Äventyr/Pussel

Här i Sverige älskar vi våra deckare och att lösa brott tillsammans med Efterlyst är det bästa vi vet. Ett spel där Hasse Aro kör runt i sin bil och löser mysterium på den svenska landsbygden är därför en lysande idé. "Någon har kidnappat min son", snyftar en orolig mamma. "This reminds me of a puzzle!" svarar en gladlynt Aro och börjar lösa matematiska problem. Spelets största behållning är den ständigt bakfulle medhjälparen som kommenterar Hasses framsteg i tid och otid och kommer med lustiga fakta ingen kommer ihåg efteråt. Gnugga geniknölarna och packa ner moralen så åker vi!

Pussel-Hasse på nya upptåg


#Heavy Starfighter
Utvecklare: #Quantic Dream
Format: Playstation 3
Genre: Quick time event-fest

#Quantic Dream är utvecklaren med de stora ambitionerna som inte når riktigt hela vägen fram. Gillar du "quick time events" är det sällan något fel på grundprincipen med tung och seriös tematik. Det som drar ner produktionerna är själva manusen med urartade vändningar och knytnävsstora plot holes. Så varför inte lägga det på rätt nivå redan från början? Premissen i Kenny Starfighter är inte särskilt komplicerad – från rymden kommer vår frälsare Kenny till jorden för att besegra Doktor Deo som hotar att förvandla alla planeter i galaxen till roll on-kulor. Äntligen ett manus David Cage har en rimlig chans att behärska och göra något vettigt av. Press X to Kenny!

Ishlo pishlo!

Föregående Nästa
Skicka en rättelse