Det har gått sju år sedan Red Alert senast visade sig på PC. Under tiden har det kommit ut flera spel i den klassiska RTS-serien och RTS-marknaden har utökats med fler franchiser. Command & Conquer: Red Alert 3 är, kronologiskt sett, det tredje kapitlet i sagan om Sovjets kamp mot de allierade. Nu är även en tredje part inblandad, nämligen det högteknologiska Japan och deras anime-inspirerade mechs. EA Games hälsar dig välkommen till RTS anno 2008.

Vackert och färgglatt

- Det börjar lovande

Mycket har hänt på sju år. I stort har hårdvaran utvecklats och det ställs följaktligen högre krav på spelens utseende och underhållningsnivå. Mer specifikt har även RTS-genren utvecklats. Det första som slår spelaren i Red Alert 3 är utan tvivel den grafiska stilen som är välkänd från #Generals, ett interface som fungerar bra.

Den största nyheten i Red Alert 3 är möjligheten att kunna ta sig genom spelets tre nivåer med en kamrat vid sin sida, en idé som även borde vara givenför många spel i andra genrer. Varje uppdrag är designat med två befälhavare vid din sida som kan styras av dig och en vän eller av dig och datorn. Det är en tilltalande utveckling som gör att det är möjligt att tillgodogöra sig både spelets grova neanderthalshumor men också en underhållande och sammanhängande historia om världsdominans och militära intriger.

Viagra och bruten engelska

- När underhållningen tar överhanden

Det ska dock påpekas att filmsekvenserna, som blandar skådespel och ingame-grafik med något som liknar bluescreen-film från 90-talet, är lite för överpedagogiska. Jag hoppade över videoinstruktionerna för uppdragen för att det är pinsamt med de engelsktalande skådespelarna som försöker bryta på japanska och ryska.

En annan sak jag ställer mig kritisk till är den manschauvinistiska fokuseringen på kvinnobröst. Överallt i spelet där det är möjligt finns det lättklädda kvinnliga soldater med stora runda former. Det är kanske därför det är ett 12+-spel och inte 3+, för det kan inte bero på våldet som konsekvent går i en ofarlig serietecknad stil. Red Alert 3 är på många sätt ett leksakskrig.