Oavsett vilken färg du röstar på får du finna dig i att vara ledig idag och vad passar då bättre än att spela. Med vår hjälp behöver du dock inte lämna det politiska spåret.

Här på FZ är vi väldigt förtjusta i att hysa hemliga politiska agendor – i alla fall om man ska tro på snacket som stundtals förs i våra kommentarsfält. När då första maj nu är över oss så tyckte vi därför att det var på sin plats att titta lite närmare på de spel som, mer eller mindre avsiktligt, presenterar en politisk vision. Det här är de fem spel som vi anser frambringat de mest intressanta, och bitvis kontroversiella, åsikterna.

America’s Army

Förmodligen har det inte undgått någon att gratisspelet #America’s Army utvecklades helt i syfte att fungera som ett officiellt rekryteringsverktyg för dess namne, den amerikanska armén, som också ligger bakom spelet. Från att den första versionen såg dagens ljus för snart 11 år sedan har många höjt kritiska röster angående det cyniska tilltaget att appellera till lättpåverkade ungdomar genom att peta dem i tv-spelsnerven, och den ovanligt realistiska shootermekaniken har också bidragit till ris och ros. Vad som dock gör America’s Army riktigt intressant från ett geopolitiskt perspektiv är hur det porträtterar de två stridande styrkorna.

I verkligheten skulle detta vara din dödsruna

I America’s Army är nämligen bägge lagen, i alla all från deras synvinkel, the good guys, det vill säga USA. Oavsett vilket lag du spelar i så ser du dig själv och dina medspelare som de amerikanska hjältarna, samt era motståndare som någon slags bland-östeuropeisk massa som slåss med tydligt sovjetiska vapen. Givetvis är detta en lösning på problemet ”hur undviker vi att uppmuntra hälften av spelbasen att döda amerikaner?”, men som av en olyckshändelse blir det här en intressant och förvånansvärt nyanserad tolkning av vi-mot-dem-mentaliteten som per definition frodas inom det militära. Där de flesta shooters idag gärna målar upp terrorister och övriga fiender som obestridligt onda för ondskans skull så visar America’s Army att bägge sidorna i en konflikt agerar utifrån antagandet att de befinner sig på de godas sida.

Föregående Nästa
Det är en beta. Inte konstigt att det är kort. 02/05 Papers please. Ascoolt spel som berättar story med minimala medel, helt klart värt att spelas. 01/05 +1! Direkt när jag läste titeln på artikeln så var jag säker på att se en salongsberusad El Presidente. Men nähe! 01/05 Alla historiska krigsspel som finns är i grunden väldigt politiska. Därför så finns det många spel som t.ex. Paradox eller Matrix har släppt som passar in. Även Total War-serien från Creative Assembly kan räknas dit, och det finns många fler. Ett RTS-sp... 01/05 Bra ämne för 1 maj! Nyttig artikel. Spel som bör lyftas fram tycker jag är spel som inte i första ögonkastet uppfattas som politik. Därför känns det som tropico, och red orchestra kan strykas från den listan det känns inte som det finns så mycket att... 01/05 Tropico och Civilisation var bland de som sållades ut i ett sent skedde. Vi ville försöka undvika repetitioner samt att lyfta fram spel som inte nödvändigtvis bara använder politiken som en spelmekanik. :) 01/05 Red Orchestra passar in här :D 01/05 Kanske lite futuristiskt men annars mycket passande, dagen till ära med tanke på mobben som strövar runt överallt: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/thumb/4/4b/Red_Faction_Guerrilla_Cover.jpg/256px-Red_Faction_Guerrilla_Cover.jpg 01/05 Missat det klart uppenbara, Civilization! Men det får vänta tills ikväll, har annat att göra en dag som denna! 01/05 Papers, please tycker jag förtjänar en plats här. Lite kort men underbar atmosfär 01/05
Skicka en rättelse