"Vi skulle kunna hamna i en pandemi som dödade en tredjedel av befolkningen." Forskaren David Hughes kastar ett realistiskt ljus över världen i The Last of Us.

Diagramet är skrämmande. Under 2000 år stod vi i princip stilla. Sedan hände något. Mellan år 1000 och 1800-talet ökade mänskligheten från några hundra miljoner till en miljard. Idag är vi sju miljarder. På bara tvåhundra år har befolkningsmängden fullkomligen exploderat. Och mycket talar för att vi lagom till 2050 är 10 miljarder som samsas om jordens yta och resurser. Trångt är bara förnamnet.

Förklaringen? Levnadsvillkoren är bättre än någonsin. Forskningen är avancerad och vi har tillgång till medicin och kirurgiska ingrepp man bara kunde drömma om för hundra år sedan. Vi har aldrig varit friskare – men paradoxalt nog ser en del befolkningsmängden som en sjukdom; ett hot mot vår själva existens.

En graf kan säga mer än sju miljarder ord.

Antalet människor, de trångbebodda storstäderna och hur vi med lätthet reser runt jorden är också en perfekt grogrund för smittsamma sjukdomar. En pandemi anno 2010 skulle spridas med ohejdbar snabbhet och med förödande konsekvenser. Det vore inte första gången. Den svarta döden förintade under 1300-talet mellan 75 och 200 miljoner själar. Strax efter första världskriget spreds Spanska sjukan och dödade mellan 50 och 100 miljoner. Som jämförelse stupade 37 miljoner under kriget.

En pandemi ur en myras perspektiv

– Vi skulle kunna hamna i en pandemi som dödade en tredjedel av befolkningen.

Bara så där. När David P. Hughes, till vardags biolog på Pennsylvania State University, berättar om katastrofen säger han det utan eftertryck. Men det är egentligen inte så konstigt. För honom är det ett fullständigt tänkbart scenario. Ingen stor sak. För honom är det "bara så där".

Hughes är inget konventionellt namn i spelvärlden. Han har i ett sent skede anlitats av #Naughty Dog för att kasta ett biologiskt ljus över händelserna #The Last of Us. Därför är detta heller ingen konventionell spelartikel.

Naughty Dogs variant av svampparasiten är mer aggresiv.

– Även om du är en berättare snarare än forskare kan du använda biologiska aspekter på ett väldigt, väldigt effektfullt sätt. Det är exakt vad de gjort här. Jag tittar inte på The Last of Us och utbrister: "Åh nej, det här är en vansinnig idé!"

Ophiocordyceps unilateralis är det inte helt okomplicerade namnet på en svampparasit. Den används för att förklara pandemin i The Last of Us och är också högst verklig. Parasiten kan angripa insekter såsom myror och tar kontroll över nervsystemen. Målet är att leda myran – man skulle kunna kalla den för en "zombiemyra" – och säkerställa bästa möjliga väg för att sprida parasiten vidare till fler myror. Hela kolonier kan förintas.

Föregående Nästa
Ni har helt fel! Utomjordingarna är här! I förrgår blev jag bortförd av en rymdfarkost strax utanför släppträskbränna och under en kaffe stund med deras ledare fick jag reda på allt! Bermuda triangeln är en portal för deras trupper, Leif loket Ohlsson... 05/06 Bra artikel, om än lite ensidig precis som Banjo skriver. 05/06 Såg klippet ni länkade om den här bara här om dagen av en slump. Såg den ursprungligen för några år sen, när klippet kom. Fascinerande och fasansfull svamp, som absolut skulle gå att anpassa till människan. Om inte på naturlig väg så kanske i ett labora... 05/06 Ensidig artikel. Kommer någon ihåg SARS? Svininfluensan? Ebolaviruset? Inte? Nähä. Vad bra. Ni förstår inte vart jag vill komma ännu? Man kan inte jämföra pesten eller spanska sjukan med dagens eventuella farligheter, eftersom de spred sig i en helt ann... 04/06 "fast det beror så klart på hur ofta vi nuppar. " Fel!, Asiater och Afrikaner är flest därför ökar dem mest oxå, Innan 2050 så kommer vi få beskåda storskaliga krig och sjukdomar samt svält, då mkt utav asien och afrika får ta största smällen, så vi kom... 04/06 Gah.... *kliklikli* 04/06 Roligt att det sista han i naturfilmen säger är. " the more numerous a specie becomes the more likely it will be attacked by its nemesis, a cordyceps fungus." Bävar inför den dagen då aftonbladet skriver "DÖDSVAMPEN HOTAR MÄNNSKLIGHETEN(Inklusivt felsta... 04/06 Katter är sociala och extremt ansvarslösa, så stämmer nog. Eller så har "forskarna" bara tyckt att det lät bra. :P 04/06 Känner du inte hur det kliar lite mellan tårna? 04/06 Nej, vet ni vad. Jag går och lägger mig i fosterställning en stund nu. 04/06
Skicka en rättelse