"Vi skulle kunna hamna i en pandemi som dödade en tredjedel av befolkningen." Forskaren David Hughes kastar ett realistiskt ljus över världen i The Last of Us.

Naughty Dog såg BBC-dokumentären Planet Earth om svampparasiten, något som påverkade dem starkt. I den kan vi se hur en infekterad myra skakar okontrollerat och kliar sig frenetiskt i huvudet, för att sedan dö och forslas bort av en annan myra från kolonin. Vad som händer sedan är som en bisarr sekvens ur en science fiction-film. Hela skedet kan du se här. Gör det.

En häpnadsväckande glimt av dokumentären som inspirerade Naughty Dog

The Last of Us leker med den oangenäma tanken att vi människor smittas av en svampparasit med liknande symptom. Skillnaderna är att de infekterade likt zombies attackerar människor och biter dem. Gasmasker är en vanlig syn i Naughty Dogs postapokalyps då parasiten till råga på allt också är luftburen. Men är detta ett scenario som skulle kunna inträffa?

– Sjukdomar hoppar från djur till människor, berättar Hughes. Det händer hela tiden. Får vi svampsjukdomar? Ja, det finns exempel på sådana. Men det är mindre sannolikt att vi skulle kunna få just den här specifika sjukdomen.

En fruktansvärd skönhet

Det står dock klart att sjukdomar och epidemier – även om det troligtvis inte blir just den här – frodas i dagens allt trängre värld. Liksom fascinationen för pandemier, apokalypser och dystopier. Hughes tror att vårt intresse kan komma av vårt allt mer hoptryckta samhälle.

– Vi vet inte ens vilka som är våra grannar. Vi är inte skapta för det här moderna scenariot, vilket gör oss nervösa. Klart vi funderar på vad som kan hända, tänker på hoten. Så som epidemier.

Livet måste gå vidare även i en död värld.

Vare sig du slukar böcker, serier, filmer eller spel kommer undergångsvisioner drabba dig. Den verkliga katastrofen kan vara lika oundviklig. Vi blir som sagt allt fler och mer globala. Potentiella pandemier har inga problem att slå rot över hela världen. I nuläget har vi HIV och aids. Över 70 miljoner har drabbats och 35 miljoner har dött. Historien har visat på flertalet lika förödande farsoter, men också att livet går vidare.

Och det är där vår historia börjar med Joel och Ellie. Deras liv går vidare även i en död värld. Och The Last of Us kan liksom #The Walking Dead i fjol visa att även om undergången är horribel, avskyvärd och smärtsam kan den också vara vacker och hoppfull.

Imorgon klockan 17:00 läser du FZ:s recension av The Last of Us.

Föregående Nästa
Ni har helt fel! Utomjordingarna är här! I förrgår blev jag bortförd av en rymdfarkost strax utanför släppträskbränna och under en kaffe stund med deras ledare fick jag reda på allt! Bermuda triangeln är en portal för deras trupper, Leif loket Ohlsson... 05/06 Bra artikel, om än lite ensidig precis som Banjo skriver. 05/06 Såg klippet ni länkade om den här bara här om dagen av en slump. Såg den ursprungligen för några år sen, när klippet kom. Fascinerande och fasansfull svamp, som absolut skulle gå att anpassa till människan. Om inte på naturlig väg så kanske i ett labora... 05/06 Ensidig artikel. Kommer någon ihåg SARS? Svininfluensan? Ebolaviruset? Inte? Nähä. Vad bra. Ni förstår inte vart jag vill komma ännu? Man kan inte jämföra pesten eller spanska sjukan med dagens eventuella farligheter, eftersom de spred sig i en helt ann... 04/06 "fast det beror så klart på hur ofta vi nuppar. " Fel!, Asiater och Afrikaner är flest därför ökar dem mest oxå, Innan 2050 så kommer vi få beskåda storskaliga krig och sjukdomar samt svält, då mkt utav asien och afrika får ta största smällen, så vi kom... 04/06 Gah.... *kliklikli* 04/06 Roligt att det sista han i naturfilmen säger är. " the more numerous a specie becomes the more likely it will be attacked by its nemesis, a cordyceps fungus." Bävar inför den dagen då aftonbladet skriver "DÖDSVAMPEN HOTAR MÄNNSKLIGHETEN(Inklusivt felsta... 04/06 Katter är sociala och extremt ansvarslösa, så stämmer nog. Eller så har "forskarna" bara tyckt att det lät bra. :P 04/06 Känner du inte hur det kliar lite mellan tårna? 04/06 Nej, vet ni vad. Jag går och lägger mig i fosterställning en stund nu. 04/06
Skicka en rättelse