#Titanfall sitter i en rejäl knipa. Merparten av #Respawn må ha utvecklat en så viktig titel som #Modern Warfare 2 – men det var tre år sedan. Tre långa år i spelvärlden och särskilt i #Activision-land där det piskas ut ett nytt Call of Duty till varje julhandel. Och varje år, internetgnäll till trots, går majoriteten av spelarna vidare till den nya actionfesten.

#Black Ops, #Modern Warfare 3, #Black Ops 2. Tre generationer har hunnit passera sedan Vince Zampella och Jason West (som dessutom har hunnit lämna Respawn) var aktuella. Minns Call of Duty-fansens vilka de var? Visste de det ens från början? Visst ser det stiligt ut att i trailern flasha med: "Från skaparna av Call of Duty", men betyder det något när varje nytt spel i serien har sålt ännu mer än det föregående?

Efter att ha sett Titanfall får ordet smidighet en helt annan betydelse.

Jag kan också förstå varför en del inte blivit helt övertygade av det vi sett hittills. Framtidskrig och stora mekaniska rustningar är inte det som dominerar topplistorna, spelarna vill ha sina konflikter förankrade i verkligheten. Jag är däremot helt såld. Inte för de hydralikdrivna metalljättarna i sig utan för dynamiken mellan dem och fotsoldaterna. Det var de små detaljerna, som många säkert inte ens lade märkte till, som fick mig att le från öra till öra när det avtäcktes.

Ändå sedan #Unreal Tournament 2004 har jag längtat efter ett multiplayerspel där dina rörelser har lika stor betydelse som snabbsiktande och, på senare år, levlandet. Därför blev jag alldeles till mig när första jetpack-hoppet gjordes och när de sekunderna senare sprang på väggarna kapitulerade jag. Enligt Drew McCoy på Respawn var hög mobilitet en målsättning redan från början.

Fullt fokus på rörelser

– Vi valde tidigt att fokusera på spelarrörelser, alldeles för många spel är begränsade i hur du tar dig runt banan. Det är väldigt roligt att hoppa omkring, hitta nya vägar och planera sin attack på en titan.

Du kan dessutom kombinera dessa två manövrar flera gångar i rad. I trailern ser vi till exempel hur spelaren hoppar upp på en reklamtavla, dubbelhoppar till nästa, springer på den och sedan dubbelhoppar vidare. De stora metallrustningarna är heller inga tröga plåtburkar utan väldigt snabba och smidiga. Det är snarare deras storlek som sätter begränsningarna för var på slagfältet de kan röra sig. Något som ger lösspringande piloter, som McCoy kallar dem, en fördel och en chans att komma undan deras betydligt högre skadeverkan. Det skapar dock en rejäl utmaning för de som designar banorna eftersom de två spelmomenten skiljer sig så markant åt.

– Det är som två olika banor på varandra. Vi har gått igenom många iterationer så att båda känns balanserade.

Att designa banor för både människor och gigantiska titaner är utmanande.

Titans kommer inte att vara Respawns svar på killstreaks utan något alla får tillgång till under matchens gång, hur de än presterar. Däremot får du en sådan snabbare om du genomför uppdrag, hjälper dina medspelare och, såklart, knäpper fiender. Det blir snarare ett taktiskt val än en belöning, menar McCoy och poängterar flera gånger att de inte är någon superkraft. Ju större du är desto lättare mål blir du.

Det är tydligt att Respawn har en stark önskan att blåsa nytt liv i en multiplayerupplevelse som kräver mer av spelaren än långa mordserier. Jag ser på detaljer som att få pluspoäng för att pricka piloten i luften, efter en nödutskjutning ur ett brinnande vrak, med glädje och det faktum att titans inte är överdrivet överlägsna känns hoppfullt. Allt har sina för- och nackdelar.

Storleken till trots är titanerna allt annat än klumpiga.

Det var också lite överraskande att Respawn valde #Valves Source-motor som bas för sin nya upplevelse, som kommer att spinna i 60 fps på alla plattformar och dessutom får dedikerade servrar – något de tackar Xbox-molnet för. I ett multiplayerklimat där dessa två ganska fundamentala hörnstenar ofta prioriteras bort känns det som en frisk fläkt.

Trots att Titanfall lovar stort och faktiskt redan nu verkar ha mycket av det jag älskar på plats är jag som sagt orolig. Multiplayerspel är alltid beroende av hur många som faktiskt väljer att spendera pengar och tid på det, det finns inget sorgligare än en lovande titel som vittrar bort i glömska bara för att inte finns några att tampas mot online. Jag hoppas att det inte blir Respawns öde, det har allt som krävs för att bli nästa stora multiplayerstjärna. Förr om åren snackade man om en #Counter-Strike-dödare – detta kan vara Call of Dutys baneman.