Thompson Center for Autism & Neurodevelopment Disorders i Missouri har gjort en studie på pojkar med autism och adhd. Deras spelvanor jämförs med pojkar utan och man har kommit fram till att de med funktionsnedsättningar tenderar att spendera mer tid med spel.

Studien visar att 43 procent av pojkarna med autism och adhd har en spelmaskin på sitt rum. Bara tolv procent av pojkarna utan någon av dessa diagnoser har någon konsol på rummet. Det är lite oklarigheter vad man egentligen räknar som en spelmaskin, det finns ju något som heter mobilspel.

Samtidigt visar undersökningen att de med någon av diagnoserna spelar ungefär 1,7 timmar per dag. Detta är strax under den riktlinje på två timmar som American Academy of Pediatrics satt, och är cirka en timme mer än vad pojkarna i studien som inte hade någon diagnos spenderade. Kanske har det mer att göra med att det kan vara svårare med social interaktion om man inte tillhör de "normala".

Att spel kan vara problematiskt för barn som lider av diverse svårigheter är inte svårt att gissa. Samtidigt är det något som behöver en hel del forskning för att man ska komma fram till ett något mer handfast material. Det mest intressanta med studien är kanske att de med adhd och autism hellre spelar roll- och actionspel, medan de utan framförallt föredrar förstapersonsskjutare och sportspel.

Innan högafflarna åker fram bör det poängteras att även forskarna anser att det krävs mer forskning för att se om det här faktiskt innebär några större långsiktiga problem.