#Bohemias krigssimulator #Arma III bjuder på autentiska framtidskonflikter kring de grekiska öarna Altis och Stratis. Det är en mycket angenäm upplevelse, som avspeglades i det höga betyget.

Men lika mycket som Arma III är en krigsskildring är det en verktygslåda. Flitiga spelare har självklart redan plockat fram digital spik och hammare och snickrat ihop en rad unika upplevelser. Efter idogt grävande kan FZ presentera tio av de mest intressanta modifikationerna. Så på med skyddsvästen, osäkra geväret och gör en taktisk framryckning i följande krigszoner.

Moddarna som ligger på nätet kommer i komprimerade filer, till exempel ”.rar” eller ”.zip”, som ska packas upp på rätt ställe. Kika på installationsinstruktionerna för varje mod så ska det inte vara några problem. Men glöm inte att man i vissa fall måste aktivera modifikationen i spelet. Det gör man i huvudmenyn under ”configure” och ”expansions”. En omstart krävs också. Moddarna som ligger i Steam Workshop installerar man genom att abonnera dem. Lätt som en plätt!


Dynamic Universal War System

En modifikation som dryper av ambition.

Omspelningsvärde var ledordet när användaren Kibot skapade sin ambitiösa modifikation. I den är det slumpen som avgör var såväl ens egen bas som fiendens posteringar placeras på kartan. Fast man ställer i och för sig själv in just hur mycket som ska vara slumpmässigt och hur mycket som är egenbestämt. Man kan bestämma saker som storlek på krigszonen, nivå på den artificiella intelligensen, väder och mycket annat.

När man väl befinner sig inne i modden går det hela ut på att infiltrera fienders posteringar för att få poäng som man använder för att köpa manskap, eldunderstöd och fordon. De första striderna använder enklare (och billigare) enheter, men allt eftersom konflikten eskalerar får båda sidorna allt starkare arméer till sitt förfogande. Som om inte det vore nog kan man även ägna sig åt slumpgenererade sidouppdrag, som att rädda en konvoj under beskjutning. Och allt går att uppleva i både singleplayer och multiplayer.