Du vet vilka spel som var bäst förra året, men hur är det med allt annat? Vad fick mest uppmärksamhet? Vad sög? Vem är skåningen som inte äter spettekaka? FZ redovisar allt annat som hände under 2008.

Den gångna veckan har vi redogjort för de 50 spel vi tyckte var bäst under 2008 (du hittar en länklista i slutet av denna artikel). Nu är det dags att snacka om resten, allt annat som hände men som inte passar in i den vanliga topplistan. Vi går igenom ett antal saker som fastnat i minnet, saker som gjort oss glada eller upprörda, saker som fått oss att skratta, gråta eller rynka på ögonbrynen.

Läs igenom listan och kommentera gärna, och vädra dina åsikter om det är något som du tycker borde ha varit med. Utan inbördes ordning ger vi oss därmed i kast med listan där...

FZ redovisar årets...

  • ... uppryckning - Playstation 3

Äntligen! Äntligen började de riktigt tunga namnen till Sonys maskin ramla in. #Metal Gear Solid 4, #GT 5 Prologue, #Resistance 2, #LittleBigPlanet, #Valkyria Chronicles... Vi hoppas att 2009 blir minst lika starkt. Vi hoppas också att Wii ser och lär.

LittleBigPlanet - Playstation 3-exklusiv kärlek

Ettan tog mellan åtta och tio månader på sig (beroende på plattform) att dyka upp i Sverige. Uppföljaren dök upp snabbare - "bara" två månader efter USA-debuten. Men då handlade det enbart om Xbox 360-upplagan, och bara själva spelet - instrumenten har vi fortfarande inga klara besked om när de kommer. Vi lider med #EA som tvingas dras med #MTV Games förvirrade nycker.

Också #GTA IV-premiären fick ut folket på gatorna mitt i natten, men trycket efter Lich King var störst. Förstås.

  • ... prisfall - Xbox 360

Microsoft tänker ta över spelvärlden. Två rejäla prissänkningar gör 360:n till den i dag tveklöst mest prisvärda spelmaskinen (ej att förväxla med den bästa). Playstation 3 kostar omkring det dubbla och Wii... tja, gårdagens hårdvara, ett light-spel och en halv handkontroll går loss på 2500 riksdaler.

Allt såg otroligt lovande ut. Ett spännande upplägg i en storslagen miljö. Fantastisk stämning och grafik. Ett intro av finaste snitt. Den första timmens spelande infriade förväntningarna. Sen gick det utför.

Far Cry 2 är ett litet spel i alldeles för stor kostym. Om man tar bort vaktkurerna - och gudarna vet att man vill det! - krymper speltiden drastiskt. Vi undrar hur världens alla recensenter lyckats missa att det efter ett par timmar är skittråkigt att skjuta spawnande vakter om och om och om igen.

Japanerna följer upp sin innovativa Wii-konsol med lika innovativa spel - #Wii Fit och #Wii Music liknar ingenting annat. Tyvärr blev de inte lika bra som nyskapande men Nintendo visar i alla fall vilken potential deras konsol har. Vi väntar fortfarande på att tredjepartsutvecklarna ska upptäcka det.

  • ... snackis - DRM

Kopieringsskyddet SecuROM fick precis alla att ryta ifrån. Ändå valde flera utgivare att använda det kontroversiella skyddet och DRM blev ordet på allas läppar.

Spore fick massiv uppmärksamhet på grund av nämnda DRM-skydd. Och som vanligt blev skyddet kontraproduktivt - spelet sägs vara årets mest piratkopierade...

Föregående Nästa
Min poäng är inte att jag hatar spel som håller fast vid hetronormen. Jag sitter inte och tänker "Åh nej, en hetrosexuell kille som är huvudkarraktär igen!". Däremot tror jag att jag hade blivit väldigt glad om det hade kommit ett spel som bryter mot... 07/01 "Om man tar bort vaktkurerna - och gudarna vet att man vill det! - krymper speltiden drastiskt. Vi undrar hur världens alla recensenter lyckats missa att det efter ett par timmar är skittråkigt att skjuta spawnande vakter om och om och om igen." Om man... 05/01 haha home låter ju klockrent ;) 05/01 Tror inte att jag har något att tilläga, dude. 05/01 Hail to the absent! "Nukem 'till they glow, then shoot 'em in the dark." 04/01 Klockrent skrivet av skriventen :D 04/01 Datorspel såsom 'The Witcher' är uppenbarligen inte anpassade för att vinna pris i någon slags intersektionell speldebatt. Spelet har inte för avsikt att vara något annat än underhållande för dem som gillar det. För de som ogillar spel där det förekomme... 03/01 Nu var det väl ingen (vad jag såg) som förespråkade att FZ inte borde få diskutera genusfrågor eller andra moraliska aspekter. Det som i första hand sagts är väl att folk tycker att FZ i sin bedömning bör ha fokus på om spelen är underhållande att spela... 03/01 Att mörda är något som vi sett som en moraliskt felaktig handling sen... förmodligen alltid i någon form. Jämställdhet och frågor som berör genus tillhör moraliska frågeställningar som på allvar diskuterats i kanske 100 år eller så. Att jämställa dessa... 03/01 om nu bögar vill klaga på heterosexualitet i spel så få buttpluggen ur ändan och koda egna spel. Det är inne med att kritisera killars lust för bröst. Sånt är inte det första jag tittar efter när jag skaffar spel, däremot har jag inget mot att se ett... 02/01
Skicka en rättelse