Vid det här laget tar de flesta av oss för givet att våra bildskärmar har en upplösning på minst 1920x1080 pixlar, eller 1080p, något som inte var fallet när undertecknad inledde sin bana som hårdvaruredaktör. På senare år har det dykt upp skärmar med högre upplösning, exempelvis så kallade WQHD-skärmar på 2560x1440 pixlar.

FZ har lagt vantarna på en skärm från #Asus som hoppar över detta mellansteg och kastar sig direkt över framtiden. Den körs i upplösningen 4K, eller 4K Ultra HD som den även kallas. Oavsett vilken benämning som används representerar det en upplösning på 3840x2160 pixlar, vilket är hela fyra gånger så mycket som i full hd (1080p). Asus har klämt in denna digra mängd pixlar på en monsterskärm på 31,5 tum. Monster känns som ett lämpligt epitet här, på både gott och ont.

Det första som slår oss när vi startar vår testdator, som har den nyligen lanserade uppdateringen Windows 8.1 installerad, är just hur imponerande bildupplevelsen är direkt vid gränssnittet. Windows 8.1 har anpassats för att skala bättre till högre upplösningar, och det märks definitivt här. Ikoner är imponerande detaljerade och de färgrika Windows 8-apparna kommer verkligen till sin rätt, oavsett vad din ståndpunkt är angående deras nytta.

Gränssnitt bortom skalan

Annat som drar nytta av den höga upplösningen och skärmytan är snap-funktionen i Windows 8, som låter dig fästa olika fönster bredvid varandra. Med så många pixlar på skärmen kan du faktiskt fästa en app vid sidan av skrivbordet och ändå använda de båda fullt ut, något som inte riktigt är fallet vid 1080p eller nedåt.

Så långt allt gott alltså, men när vi använder mjukvara som inte är byggd för Windows 8.1 blir det problem. Klassiska skrivbordsapplikationer skalar inte lika bra till den högre upplösningen, något som kan ge tämligen lustiga resultat. Olika menyer i exempelvis Steam-klienten är extremt pixelerade och dyker upp på helt andra delar av skärmen än vad som är tänkt, sannolikt på grund av att de inte är kompatibla med skalningen i Windows 8.1. När vi högerklickar på applikationers ikoner nere till höger i systemlisten kan menyerna dyka upp mitt i skärmen. Du lär stöta på många liknande problem om du använder äldre applikationer, om du hoppar på 4K-tåget nu det vill säga.

Windows 8.1 skalar bra till den massiva 4K-upplösningen. 3840x2160 pixlar för att vara exakt.

När 4K-skärmar blir mer vanliga och når mer resonliga prisnivåer kommer säkerligen mjukvaruutbudet uppdaterats i större utsträckning än i dagsläget. Gammal mjukvara som inte längre uppdateras kommer dock fortsatt se underligt ut i dessa upplösningar.