Vid midnatt dök den upp på svensk mark – den nya konsolgenerationen. Playstation 4 började säljas i samma nanosekund som det blev den 29 november 2013, och om du inte förbokat konsolen är det överhängande risk för att du får vänta på ditt exemplar. Xbox One lanserades i 13 länder redan förra fredagen, och och om du inte kan hålla dig till den svenska premiären i början av nästa år kan du hoppa på importtåget och köpa din maskin från exempelvis Storbritannien.

Playstation 4 och Xbox One.

Med så tätt mellan de båda konsolerna är den självklara frågan vilken av dem man ska välja. På följande sidor går vi igenom det mesta du behöver veta om Playstation 4 och Xbox One: styrkorna och svagheterna, spelen och hårdvaran, Xbox Live och Playstation Plus, Kinect eller inte Kinect. Med andra ord: en guide till den nya generationens spelande.

Lanseringstitlar

Xbox One: 23 spel skulle finnas tillgängliga och Xbox One börja säljas i svenska butiker den 22 november. Så lät det i sensomras. Men premiären flyttades till 2014 och därmed är det oklart hur spelutbudet kommer se ut när konsolen landar här nästa år. Men om du importerar den finns i nuläget omkring 20 titlar att välja bland. Med, vissa av dem säljs endast digitalt, och för att köpa dem här behövs en del meckande. Xboxens spelutbud är sämre än PS4:ans, men å andra sidan är det mer tyngd i Microsofts titlar. Vi säger inte att fler utvecklingsmiljoner betyder högre kvalitet, men muskler som #Dead Rising 3 och #Forza Motorsport 5 och #Ryse är svåra att ignorera.

Ryse grafik bedårar, men mottagandet har varit fesljummet. Ett ganska typiskt lanseringsspel med andra ord.

Playstation 4: Även Sony släppte en lista med lanseringstitlar i augusti, och den matchen vann man – 33 spel skulle finnas till försäljning vid premiären. Men även här krympte siffran, och bland annat #Driveclub sköts på framtiden. Kvantitativt sett vinner PS4 med sina ungefär 30 spel ändå den här ronden. Men storspelen hittar till båda plattformarna (#Battlefield 4, #Call of Duty: Ghosts, #Assassin's Creed IV) och bland de exklusiva namen har PS4:an egentligen bara #Killzone: Shadow Fall som på allvar lockar en större publik. Mycket är återutgivningar, och vem köper en PS4:a för att spela #Trine 2 och #Sound Shapes en gång till?

Killzone: Shadow Fall är det enda riktigt tunga namnet till PS4.

Vinnare: Microsoft går på klassisk råstyrka med zombier, racing och intimt slafsande i Rom medan Sony tror mer på trotjänaren #Killzone, indiespel och den udda fågeln #Knack (som dessvärre varken övertygar grafiskt eller gameplay-mässigt). Sen har vi tredjepartstitlarna, de stora AAA-spelen som lägger en bombmatta över alla tillgängliga format och upplevelseprecisionen per platform blir därefter. När vi testat #Call of Duty: Ghosts och #Battlefield 4 känns det verkligen som de svagare formaten håller dem tillbaka. Egentligen vill vi diskvalificera båda konsolernas spelutbud, men Xbox One vinner knappt tack vare den råa tyngden i Dead Rising 3 och Forza 5 – trots att de stora betygen uteblivit.