Vad krävs för att utses till årets bästa spel? Det är en fråga som egentligen har lika många svar som vinnare. Låt mig ta dig med på en kvick historielektion.

2009 förtrollade de kanadensiska sagoberättarna på #Bioware oss med trolska #Dragon Age, ett blodigt fantasyepos som tog en bortglömd genre in ett nytt millenium och en ny dimension. Två år senare knäcktes vi av #Portal 2, ett spel med lika mycket hjärta som intelligens. Och i fjol krossades våra hjärtan av #The Walking Dead, som bevisade att man kan bli årets spel utan att ens vara särskilt mycket av ett spel.

Det finns ingen röd tråd. Oavsett om det handlar om pussel eller bra berättande kan du bli GOTY. Oavsett om du håller i hundratals timmar eller ett par timmar varannan månad kan du hyllas. Den enda regeln är att vi måste älska dig – och i år har vi älskat väldigt många. Det var inte lätt, men till sist enades vi om tio vi tyckte extra mycket om och efter idogt grubblande och debatterande enades vi om en alldeles särskild som hade det, som är Årets spel 2013.

Som bonus får du också se vår chefredaktör och våra redaktörer lyfta fram några av sina favoriter från det gångna året. Håller du inte med oss – som sig bör en del nog inte gör – får du på nyårsafton chansen att rösta fram din egen GOTY.

Vi önskar dig en enormt trevlig stund med tio betraktelser från tio fantastiska spel.

Fredrik Eriksson
Skribent

GOTY-snack med Joakim Bennet

GOTY-snack med Calle Johansson-Sundelius

GOTY-snack med Tomas Andersson