Stunden är inne. FZ utser årets spel 2013 och konkurrensen är brutal. Vem vann? Vem försvann? Det här är den definitiva topp 10-listan ingen gamer bör vara utan.

Vad krävs för att utses till årets bästa spel? Det är en fråga som egentligen har lika många svar som vinnare. Låt mig ta dig med på en kvick historielektion.

2009 förtrollade de kanadensiska sagoberättarna på #Bioware oss med trolska #Dragon Age, ett blodigt fantasyepos som tog en bortglömd genre in ett nytt millenium och en ny dimension. Två år senare knäcktes vi av #Portal 2, ett spel med lika mycket hjärta som intelligens. Och i fjol krossades våra hjärtan av #The Walking Dead, som bevisade att man kan bli årets spel utan att ens vara särskilt mycket av ett spel.

Det finns ingen röd tråd. Oavsett om det handlar om pussel eller bra berättande kan du bli GOTY. Oavsett om du håller i hundratals timmar eller ett par timmar varannan månad kan du hyllas. Den enda regeln är att vi måste älska dig – och i år har vi älskat väldigt många. Det var inte lätt, men till sist enades vi om tio vi tyckte extra mycket om och efter idogt grubblande och debatterande enades vi om en alldeles särskild som hade det, som är Årets spel 2013.

Som bonus får du också se vår chefredaktör och våra redaktörer lyfta fram några av sina favoriter från det gångna året. Håller du inte med oss – som sig bör en del nog inte gör – får du på nyårsafton chansen att rösta fram din egen GOTY.

Vi önskar dig en enormt trevlig stund med tio betraktelser från tio fantastiska spel.

Fredrik Eriksson
Skribent

GOTY-snack med Joakim Bennet

GOTY-snack med Calle Johansson-Sundelius

GOTY-snack med Tomas Andersson

Föregående Nästa
Låter inte så dumt. Nog för att jag tycker att FZ tar upp ett brett urval av titlar, men jag hade gärna sett många fler kvinnliga skribenter, om inte annat för ett möjligtvis annorlunda perspektiv på artiklar och spelrecensionerna. Känns som att många... 07/01 Det finns ganska mycket som kan göras för att bredda FZ rent innehållsmässigt. Dels vad gäller nyhetssidan men också vad recensenter tar upp för aspekter i spelen. Jag tror att om FZ promotade lite kvinnliga twitch-streamare, lyfte fram lite fler spel... 07/01 Men är den verkligen "för män" undrar jag då, och inte för spelare, oavsett kön? Jag skulle bli oerhört besviken ifall kvinnor ratades anställningsplatser pga sitt kön när FZ söker folk, precis som jag skulle bli på varje arbetsplats där sådant förekomm... 07/01 Visst kan det vara så att 26 av 27 på FZ är där för att alla andra sökande var män. Då är ändå frågan vad har FZ för image och varför lockas inte kvinnliga sökanden? Har man intresserat sig för att bredda sig - eller är man nöjd med att köra på en spelt... 06/01 Men är du säker på att många kvinnor fått nobben på sina ansökningar till FZ pga sitt kön då? Eller är det jämställt att sparka folk för att kvotera in kvinnor? Jag kan i vissa fall hålla med om kvoteringsbehov, i mansdominerade branscher där lika många... 02/01 Arnroth skriver krönikor, inte ledare. Vi har en frilansande krönikör som ibland tagit upp jämställdhet (5-6 gånger på ett år, tror jag). Det måste han kunna göra utan FZ-redaktionen är skenhelig när den inte lever upp till din tolkning av hans texter. 02/01 Det är lite lustigt ändå, den sortens argument fungerar inte alls när någon argumenterade med Arnroth, då handlade om att det minsann var dags att röja upp i spelträsket med grabbigheten, att de (stackars) kvinnorna minsann levde i ett spelpatriarkat.... 02/01 Ursäkta sent svar, jag har varit julledig och utrikes. Vår ambition är att vara landets bästa spelsajt. Vi har däremot inga uttalade mål att bli den mest jämställda eller bäst demografiskt representativa (eller vad man ska kalla det). Snittåldern hos... 02/01 http://www.escapistmagazine.com/videos/view/zero-punctuation/8591-Super-Mario-3D-World 30/12 Så du menar att man ska sparka halva redaktionen för att vara politiskt korrekt och samtidigt göra människor som dig nöjda? Det kanske inte är så jävla lätt heller att hitta kompetent folk (gäller båda kön förstås). Bra speljournalister växer inte på... 30/12
Skicka en rättelse