Att välja delar till en ny dator är en sysselsättning som kan sluka många timmar framför prisjämförelser, specifikationer och allehanda forum. För dig som inte har tid att leta, eller bara vill ha lite hjälp på traven, har FZ:s hårdvaruguru satt ihop tre datorpaket i olika prisklasser.

Det är inte det lättaste att sätta ihop ett väl avvägt datorpaket. Ofta finns det flera olika varianter av samma komponenter, både från samma tillverkare och av andra. Ofta finns det heller inget val som alltid är rätt eller fel; mycket beror på vad du vill få ut av datorn och vilka behov av extra funktionalitet du har.

Jag har satt ihop tre paket som är tänkta att vara häftiga speldatorer i olika prisklasser. De är utvalda för att i sig vara tillräckliga utan att behöva involvera någon överklockning eller liknande. Det är inget som säger att det inte går att överklocka dem, men det är inte det primära syftet för dessa paket.

Monsterdator

...och då menar vi det verkligen

Det här paketet är så överdrivet och onödigt som det bara kan bli, men det är just det som är meningen.

[float="right"][ix="89669;w120"]border:0;[/ix][/float]

Chassi: Cooler Master Cosmos 1000
Stort och rymligt chassi med gott om plats, goda ventilationsmöjligheter och stöd för EATX-standarden.

Nätaggregat: Corsair HX1000 1kW
Kraftfullt och högeffektivt nätaggregat som ska klara av att driva det mesta.

Moderkort: Asus P6T6 WS Revolution
Intel X58-baserat moderkort för Core i7-processorerna som erbjuder möjlighet för "äkta" trippel-SLI (med alla portar i full x16-hastighet) samt CrossFire.

Minne: OCZ Platinum XTC 12GB (6x2GB) CL7 1600MHz DDR3
Snabbt DDR3-minne med låga latenser som håller sig inom de spänningsnivåer Intel satt för Core i7.

Processor: Intel Core i7 Extreme 965
Intels snabbaste processor i dagsläget. Bara det snabbaste är gott nog för ett monsterpaket!

Grafikkort: 2 x Geforce GTX 295 1792MB SLI
Det här är Nvidias nyligen släppta grafikkort med dubbla GPU:er. Två av dessa i SLI är bland det snabbaste som går att köpa just nu i ren spelprestanda. Skillnaderna mellan olika märken är inte så stor med dubbel-GPU-korten då de måste använda Nvidias standarddesign; det som dock är värt att se på är vad som medföljer korten och hur lång garanti tillverkarna ger.

Hårddisk(ar): Western Digital VelociRaptor 300GB RAID 0, 2x Samsung SpinPoint F1 1TB
Två VelociRaptor-hårddiskar i RAID 0 (striping) för hög skriv- och läsprestanda för systemet och spel, samt två snabba 1TB-diskar för lagring och backup då RAID 0 medför risker om någon disk går sönder eller skadas (då går all data förlorad). Diskarna i Samsungs SpinPoint F1-serie är snabba, tysta och pålitliga.

[float="right"][ix="89671;w120"]border:0;[/ix][/float]

Kylning: Thermalright Ultra-120 Extreme + Thermalright Core i7 bracket + Noctua NF-S12-800
Thermalrights välkända processorkylfläns anses vara en av de bästa luftkylarna som kan köpas. Här kombinerad med en tyst lågvarvad fläkt från Noctua och även en bracket som låter den fästas på Intels socket 1366-plattform.

Skärm: Samsung SyncMaster 305T+
Vem vill inte spela i 2560x1600? Samsungs SyncMaster 305T+ på 30" har S-PVA-panel och bra prestanda.

Cirkapris för hela paketet, med skärm: 60 000:- (inklusive moms, exklusive frakt)

Se en färdig lista på prisjakt.nu för att jämföra priser.

Föregående Nästa
Vem köper datorpaket? Man bygger väl själv å sparar tusenlappar? Tycker nog mellanklassdatorn är alltför dyr jag. 30/01 Kan hända har jag inte varit så aktiv i datorbyggande det senaste året, men även om monsterdatorn verkligen är gjord med tanke att "fläska på" så är väl 12 GB i RAM-minne tämligen överflödigt? 29/01 x3 sli med 280 är väl snabbare än quad 295 gtx väl.. sen skulle väl medium paketet fått i7 imo men nice allafal 29/01 Köpte 2st Crossair DDR2 2G minnen , AMD 64X dual core 5600+, Radeaon 3850 PCI-E 512MB, power supply samt ett dugligt moderkort för cirka 3000kr. Har man redan ett dugligt chassiet så slipper man köpa det, samt monitor kan man invänta till senare. Köpte... 29/01 ush så usel jag är lyckades inte en skicka ett inlägg... Aye försökt nr2. Säger bara Fusion-IO x4 snabbare än den snabbaste SSD, samt den sitter under PCI sloten. val nr 2 för hårdisk är ramdisk tyvärr absurt dyrt alternativ och lång uppstart (typ 30-40... 27/01 jag köpte själv en core i7 förra veckan för 12.000 kronor! 27/01 Jag blir helt till mig av tanken på vad jag som spelgrafiker skulle kunna göra med monsterdatorn som målplattform. Synd bara att vi måste anpassa allt efter budgetdatorn. :P 27/01 Många som inte fattat vitsen med artikeln. Detta är inte en most bang for the buck dator. Detta är ingen budget dator. Detta är det svinigaste dyraste as som "finns" f.n. Vilket är coolt. 27/01 blev rätt besviken av vad som plockats fram faktiskt... finns väl inga människor med sunt förnuft som köper datorer för 20 000+ ? hade hoppats på flera alternativ mellan prisklasserna 5000- 15 000, och inte att man inkluderar en skärm i det priset.. det... 27/01 hallå, är ni intelsponsrade eller? =) 27/01
Skicka en rättelse