Erfarna Dayz-spelare tar en dag i sänder, för de vet att livet är bräckligt. Med FZ:s nybörjarguide ökar dina chanser att klara de första kritiska timmarna. Så här överlever du i DayZ.

Är #Dayz värt att köpa än? Nej, säger Dean "Rocket" Hall i spelets forum. Men över en miljon struntar i vad upphovsmannen tycker, och har med nybörjarens nyfikenhet glatt gett sig ut i det vackra Chernarus. Bara för att dö av törst, svält, zombier och sviniga medspelare.

Livet är bräckligt och döden skoningslös. Och det är just det som gör Dayz-upplevelsen så värdefull, att trots de usla oddsen försöka överleva så länge att man hinner skaffa åtminstone en yxa eller mat för dagen. En illusion av trygghet. Vi på FZ håller alltså mer med en miljon Dayz-köpare än "Rocket", så här är vår guide till grundläggande överlevnad i Chernarus.

Baksmällan

Du vaknar ensam på stranden, oftast nära bebyggelse. Du är redan på gränsen till uttorkad och nära svält, så din absolut första prioritet bör vara att hitta något att dricka. Stoppa batteriet i ficklampan, eller kasta båda för att spara plats och gå mot närmaste bebyggelse. Hittar du mat på vägen så är det jättebra, men först och främst letar du efter en blekt blågrön vattenpump ovanpå ett litet runt betongfundament. När du hittar den dricker du dig otörstig (statusen "hydrated" dyker upp i ditt inventory, drick tills den blir ljusgrön och lite till). Men sluta dricka (och äta) när du får statusen "stuffed", och ät eller drick inte mer förrän den är borta om du inte vill spy.

//player.vimeo.com/video/87256305?title=0&byline=0&portrait=0

Vatten är prio ett när du slår upp ögonen i Chernarus. Hitta vatten, drick dig otörstig och fyll på de kärl du eventuellt har.

Anfall är bästa försvar

När du fått ordning på vätskebalansen bör du försöka hitta något att försvara dig mot zombier med. Ett tungt närstridsvapen gör mest skada, bäst av allt är en brandyxa (ett slag dödar en zombie) eller klyvyxa, men en brandsläckare kan duga i nödfall. Små eggvapen som knivar är värdelösa att slåss med, men kan användas som improviserade konservöppnare, precis som yxor, skruvmejslar och sågar. Håll även ögonen öppna efter mat: om du hittar något ätbart som inte är ruttet, äter du det direkt för att hålla hungern borta och spara plats. Du kan lagra extremt mycket energi i kroppen, så det finns ingen anledning att bära omkring mat i ryggsäcken. Kläder med fler fickor, samt ryggsäckar, är också bra att ha.

//player.vimeo.com/video/87256046?title=0&byline=0&portrait=0

Brandyxan – en trofast vän för den färska Chernarus-besökaren.

Energi är allt

När du letat igenom närmaste by, som antagligen är relativt utplundrad, bör du ge dig inåt landet. Alla spawnar vid kusten och letar mat där, så ju längre in i landet du tar dig, desto mer mat, ammunition och prylar hittar du. Alt-tabba ut och kolla kartan på dayzdb.com, jämför namnen på kartan med vägskyltarna för att lista ut var du är. Följ vägarna, men spring inte dem – du är mycket svårare att se om du springer en bit in i skogen, så att du ändå kan se den väg du följer.

När du når en ny by bör du observera den några minuter innan du går in, titta och lyssna och välj sedan en så skyddad väg in som möjligt. Din prioritet nu är mat: många byar har en vattenpump, men mat är det ofta ont om, så hitta och ät så mycket du kan för att förbättra dina överlevnadschanser. När du ätit dig mätt får du statusen "energized", men sluta inte: ditt mål är att nå "healthy" och stanna där. Då regenererar du blod och hälsa om du skulle bli skadad.

De levande döda

Om du under tiden du letar mat, kläder och vatten skulle råka på en zombie är inte allt kört. Det kan gå att smyga förbi, men för närvarande är zombierna rätt så klena. Om du är obeväpnad är det bäst att springa därifrån och utom synhåll tills den ger upp, ja kanske till och med om du har ett dåligt närstridsvapen. Det går att slå ihjäl en zombie obeväpnad eller med ett sämre vapen än en yxa. Se till att hålla dig i rörelse, undvik de tämligen långsamma attackerna och sikta mot huvudet. Har du tur slår du omkull zombien och kan fortsätta skada den, men förmodligen får du ett par smällar ändå. Men det är inte slut då heller: om du börjar blöda, river du sönder din tröja (eller nästan vilka andra kläder som helst du hittar) och använder trasorna för att förbinda dina sår.

//player.vimeo.com/video/87256139?title=0&byline=0&portrait=0

En enkel t-shirt kan bli en livräddare när du dansat lite för intimt med de odöda.

Föregående Nästa
Tackar , jag hade bara hittat PU sikte ännu och trodde att man skulle kunna zooma in mer med det än vad jag redan kunde men jag hade visst fel . 25/02 Vi kör med http://www.izurvive.com eller dess appar till Android eller IOS. Där har du kartan antingen i webbläsaren, mobilen eller surfplattan. Du kan skapa en grupp som resten av dina kompisar kan joina och sätta ut markerningar var i världen ni är,... 24/02 Högerklicka för att titta igenom siktet, eller håll in högerknappen för att zooma in utan att göra det. Vissa sikten har extra zoom, då högerklickar du för att sikta, och håller sedan in knappen för att zooma in ännu mer. Just nu är det dock bara 14x-si... 23/02 ush håll dig borta från militär baserna och flygplatsen du kommer nog bli dödad på engång... prova o rensa småbyar först du kommer bli förvånad över hur mycket du kan hitta där för att 90% av spelarna håller jo till i stor städerna och där det finns myc... 23/02 hittar aldrig till den där populära flygplatsen bara till den lilla där man knappt hittar något och hittar inte heller till någon av militär baserna. slutar aldrig att jag lyckas komma så långt bort att det varken finns träd eller hus där jag är så då... 23/02 Jag tar inte så illa upp, tycker bara att det är fegt som fan som jag sa. Det kommer ju fixas senare. Du verkar ju ta illa upp, så jag kan väl bara anta att du är en av alla fegisar. 23/02 Först så vill jag bara säga att detta spelet är sjukt roligt och skrämmande samtidigt +1 för det . Första gången jag och min brossa lootade en bas kom det in en kille och skrämde oss så vi sköt han tvärt av rädslan hahah Jag var helt skakig efter hahahh... 22/02 Spelar friskt sedan jag köpte det i måndags:), älskar det! 22/02 jasså jag hittar massa gevär o sånt men aldrig nogon amunition..men det kan jo bero på att jag bara smyger i små byar men hittils har jag alltid hittat ammo så jag klarar mig flera flera dagar i skogen o jaga 22/02 jaså är det fixat? det är då inte vad jag kan skåda då jag jagat någon som försökt spöa mig. Dom har loggat ut rakt framför mig 22/02
Skicka en rättelse