Är #Dayz värt att köpa än? Nej, säger Dean "Rocket" Hall i spelets forum. Men över en miljon struntar i vad upphovsmannen tycker, och har med nybörjarens nyfikenhet glatt gett sig ut i det vackra Chernarus. Bara för att dö av törst, svält, zombier och sviniga medspelare.

Livet är bräckligt och döden skoningslös. Och det är just det som gör Dayz-upplevelsen så värdefull, att trots de usla oddsen försöka överleva så länge att man hinner skaffa åtminstone en yxa eller mat för dagen. En illusion av trygghet. Vi på FZ håller alltså mer med en miljon Dayz-köpare än "Rocket", så här är vår guide till grundläggande överlevnad i Chernarus.

Baksmällan

Du vaknar ensam på stranden, oftast nära bebyggelse. Du är redan på gränsen till uttorkad och nära svält, så din absolut första prioritet bör vara att hitta något att dricka. Stoppa batteriet i ficklampan, eller kasta båda för att spara plats och gå mot närmaste bebyggelse. Hittar du mat på vägen så är det jättebra, men först och främst letar du efter en blekt blågrön vattenpump ovanpå ett litet runt betongfundament. När du hittar den dricker du dig otörstig (statusen "hydrated" dyker upp i ditt inventory, drick tills den blir ljusgrön och lite till). Men sluta dricka (och äta) när du får statusen "stuffed", och ät eller drick inte mer förrän den är borta om du inte vill spy.

Vatten är prio ett när du slår upp ögonen i Chernarus. Hitta vatten, drick dig otörstig och fyll på de kärl du eventuellt har.

Anfall är bästa försvar

När du fått ordning på vätskebalansen bör du försöka hitta något att försvara dig mot zombier med. Ett tungt närstridsvapen gör mest skada, bäst av allt är en brandyxa (ett slag dödar en zombie) eller klyvyxa, men en brandsläckare kan duga i nödfall. Små eggvapen som knivar är värdelösa att slåss med, men kan användas som improviserade konservöppnare, precis som yxor, skruvmejslar och sågar. Håll även ögonen öppna efter mat: om du hittar något ätbart som inte är ruttet, äter du det direkt för att hålla hungern borta och spara plats. Du kan lagra extremt mycket energi i kroppen, så det finns ingen anledning att bära omkring mat i ryggsäcken. Kläder med fler fickor, samt ryggsäckar, är också bra att ha.

Brandyxan – en trofast vän för den färska Chernarus-besökaren.

Energi är allt

När du letat igenom närmaste by, som antagligen är relativt utplundrad, bör du ge dig inåt landet. Alla spawnar vid kusten och letar mat där, så ju längre in i landet du tar dig, desto mer mat, ammunition och prylar hittar du. Alt-tabba ut och kolla kartan på dayzdb.com, jämför namnen på kartan med vägskyltarna för att lista ut var du är. Följ vägarna, men spring inte dem – du är mycket svårare att se om du springer en bit in i skogen, så att du ändå kan se den väg du följer.

När du når en ny by bör du observera den några minuter innan du går in, titta och lyssna och välj sedan en så skyddad väg in som möjligt. Din prioritet nu är mat: många byar har en vattenpump, men mat är det ofta ont om, så hitta och ät så mycket du kan för att förbättra dina överlevnadschanser. När du ätit dig mätt får du statusen "energized", men sluta inte: ditt mål är att nå "healthy" och stanna där. Då regenererar du blod och hälsa om du skulle bli skadad.

De levande döda

Om du under tiden du letar mat, kläder och vatten skulle råka på en zombie är inte allt kört. Det kan gå att smyga förbi, men för närvarande är zombierna rätt så klena. Om du är obeväpnad är det bäst att springa därifrån och utom synhåll tills den ger upp, ja kanske till och med om du har ett dåligt närstridsvapen. Det går att slå ihjäl en zombie obeväpnad eller med ett sämre vapen än en yxa. Se till att hålla dig i rörelse, undvik de tämligen långsamma attackerna och sikta mot huvudet. Har du tur slår du omkull zombien och kan fortsätta skada den, men förmodligen får du ett par smällar ändå. Men det är inte slut då heller: om du börjar blöda, river du sönder din tröja (eller nästan vilka andra kläder som helst du hittar) och använder trasorna för att förbinda dina sår.

En enkel t-shirt kan bli en livräddare när du dansat lite för intimt med de odöda.