Titel: Disco Zoo
Plattform: Ios
Pris: Gratis

Jo då. #Disco Zoo från #Nimblebit är precis vad det låter som – en djurpark där alla skakar höfterna till dansmusik och saftblandare. Jag ger mig ut på räddningsuppdrag (läs: jakt) i diverse landskap för att fylla mitt lilla zoo med djur och få det att expandera. Att ge sig ut på uppdrag kostar, och ju fler djur jag har inne desto dyrare blir det. För att håva in pengar i snabbare tempo gäller det att inte tråka ut besökarna. Att peta på de sovande kreaturen fungerar ett tag. Men för att tjäna storkovan är det bättre att riva loss ett rejält party med smått porrig discomusik. Djuren dansar, människorna kastar pengar på mig och jag kan sedan hämta hem fler arter. Idén är både knasig och roande. Men Disco Zoo kammar inte hem några priser varken som pusselspel eller simulator. I räddningsuppdragen möts jag enbart av tråkiga rutnät där det under varje platta döljer sig djur, pengar eller ingenting. Till en början flyter allt på, men pengarna försvinner snabbt. Då står jag där i parken, pank och utan möjlighet att bjuda till fest. Jag kan bidra med egna pengar, men tyvärr är inte Disco Zoo tillräckligt roligt för att jag ska vilja unna min virtuella festfixare det.

Betyg:
[score=2;l]

Köp till Ios


Titel: Zombocalypse Now
Plattform: Ios, Android
Pris: 22 kr (Ios), 17 kr (Android)

För några veckor sedan recenserade jag #Gamebook Adventures 9: Sultans of Rema. Spelboken där man läser en storslagen fantasyberättelse och själv bestämmer hur den ska sluta. Av samma utvecklare kommer nu #Zombocalypse Now. Med exakt samma upplägg får man här istället följa en rosa kanin och dennes kamp om överlevnad under en zombieapokalyps. Med trevlig loungemusik i bakgrunden inleds det hela med att huvudkaraktären sitter och väntar på sin dejt på en restaurang. Han är en klassisk antihjälte – osäker, alldeles för snäll och inte världens bästa raggare. När dejten sedan dyker upp och bara kan säga ”brrraaaiiins” inser både jag och kaninen att något inte står rätt till. Jag står nu inför mitt första val: att snällt sitta kvar eller fly därifrån. Längs med vägen möter jag allsköns skumma individer som jag måste ta ställning till. Det smått jobbiga med Zombocalypse Now är att det anstränger sig för mycket för att vara just roligt, och skämten känns alldeles för ofta framkrystade. Man kan spela Zombocalypse Now om och om igen, för det finns alltid en ny vinkel av berättelsen att upptäcka. Men det hjälper knappast mig som inte finner handlingen särskilt fängslande till att börja med.

Betyg:
[score=2;l]

Köp till Ios
Köp till Android


Titel: Out There
Plattform: Ios, Android
Pris: 28 kr (Ios), 32 kr (Android)

Jag är ensam ute i rymden och vill inget hellre än att ta mig hem till jorden. Men den långa vägen dit är fylld av mystik och faror. Om jag gör ett försök kan jag mycket väl dö, men stannar jag kvar gör jag det garanterat. Allt jag har är mitt enkla rymdskepp och en karta över närliggande stjärnor. Vad som väntar bland dem får jag se först när jag flyger nära. Jag överrumplas av utomjordiskt liv och oförklarliga fenomen, mitt bränsle sinar och skeppet tar skada. Jag kan utvinna viktiga ämnen från planeterna jag besöker, men jag vet aldrig hur mycket de håller. Ofta tar jag mig hoppfullt till en plats för att sedan dö när jag försöker ta mig därifrån.

Jag får ta del av min karaktärs ensamhet, utsatthet och tankar. Att i förväg veta vilka planeter jag ska besöka eller hur mycket jag vågar utvinna är näst intill omöjligt. För även om jag tror att jag har lärt mig alla knep så kan det hända något helt oväntat. Jag känner en barnslig fascination och nyfikenhet inför vårt universums alla gåtor. Och samma känslor väcks till liv när jag spelar stämningsfulla och vackra #Out There.

Betyg:
[score=4;l]

Köp till Ios
Köp till Android

Spana även in

Titel: Ridiculous Fishing - A Tale of Redemption
Plattform: Ios, Android
Pris: 22 kr (Ios), 20 kr (Android)

Är du sugen på en galen simulator som involverar djur? Låt mig då stolt introducera dig för en av fjolårets mest minnesvärda app – ]#Ridiculous Fishing. Spelet ser sådär småmysigt ut med en gammal farbror som sitter i sin lilla båt ute på vattnet. Jag minns att jag för ett år sedan slängde i mitt fiskedrag för första gången, och lät det sjunka allt djupare. Tillslut kom jag åt en fisk, och då blev spelet allt annat än stillsamt. Plötsligt började gubben ivrigt veva in linan till ljudet av musiken som nu spelades baklänges. Jag lyckades dra med mig ytterligare några fiskar innan de nådde ytan. Men gubben nöjde sig inte här. Jag blev minst sagt förvånad när de slungades upp i luften. För då var det dags att dra fram hagelgeväret och börja peppra sönder dem. För att komma djupare ner i vattnet är alla medel tillåtna. Man använder sig av hårfön, borr och bazooka för att ta sig allra längst ner till botten och de mest åtråvärda varelserna. Ridiculous Fishing är lika brutalt som det är hysteriskt roligt. Så pass att jag än idag mer än gärna ger mig ut på en fisketur.

Köp till Ios
Köp till Android


Titel: Trial of the Clone
Plattform: Ios, Android
Pris: 45 kr (Ios), 23 kr (Android)

När det kommer till humor är #Trial of the Clone flera snäpp vassare än Zombocalypse Now. #Tin Man Games kör hårt på sina spelböcker och denna råkar vara skriven av Zach Weinersmith, mannen bakom hyllade Saturday Morning Breakfast Cereal-serien. Här får man följa en klon som inte har alla hästar i stallet, och som står mellan två val – att bli hjälte eller dö. Det gäller för dig att se till att han tar sig igenom ett minst sagt udda universum med livet i behåll. ”Det är som Dungeons & Dragons för folk som är för coola för folk.” Ptja, åtminstone om man ska tro utvecklarna. Och nog kammar spelet hem många vinstpoäng när det vilt flörtar med nördkulturen.

Köp till Ios
Köp till Android


Titel: Waking Mars
Plattform: Ios, Android
Pris: 7 kr

Lugna Out There och actionbaserade Waking Mars spelas på två helt olika sätt. I den ena tar man sig an problemen i sitt eget tempo, medan man i det andra behöver agera snabbare. Men de vill ändå väcka samma slags känslor hos sina spelare. Så som ovetskap och fascination över det utomjordiska liv man möter. Även här görs resan av en ensam individ, och kräver både strategiskt tänkande och utforskning för att man ska kunna ta sig vidare. I Out There kunde jag välja att fly från farorna, men här är de nyckeln till ens framgång i den stängda grottan man befinner sig i, och genom ett uppslagsverk och diverse material ska man lista ut hur man på bästa sätt påverkar grottans ekosystem. Utvecklarna bakom både Out There och Waking Mars har en förkärlek till sci-fi och vetenskap. Och det är intressant att jag kan välja mellan dessa spel beroende på humör, men ändå känna att jag oavsett vad får mitt rymdintresse tillfredställt.

Köp till Ios
Köp till Android

Håll utkik efter

Titel: Venture Kid
Plattform: Ios, Android

När jag tittar på trailern för Venture Kid slungas jag genast tillbaka till 8-bitarseran och de gamla goda plattformsspelen. Ni som har spelat #Mega Man förut lägger säkerligen genast märke till var utvecklarna har hämtat sin inspiration. Det syns väl i spelets bandesign, musik, bossar och även på själva huvudkaraktären. Spelet släpps någon gång i vår eller tidig sommar. Och jag hoppas innerligt på att det inte bara är något dålig, fantasilös kopia. För även om videoklippet bara är två minuter kort och endast visar lite av vad som komma skall, kan jag inte bli annat än rejält peppad.