Så gott som alla spel som säljs idag har en åldersmärkning. Men vad är det som egentligen gäller; får du köpa ett spel som märkts 18+ om du bara är 17 och vem ligger bakom åldersbegränsningen? Vi har tagit reda på vad som gäller.

Innan år 2003 fanns det flera system för hur spel skulle kategoriseras och anpassas mot rätt målgrupp. Märkningarna kunde se ut hur som helst och det var långt ifrån alla spel som ens hade någon märkning. 2003 lanserades PEGI (som står för Pan-European Game Information, paneuropeisk spelinformation) och det blev det system som kom att användas i större delen av Europa.

PEGI har ett klart syfte: det handlar om att hjälpa föräldrar i Europa att veta vilka spel som är lämpliga för deras barn. Genom att speltillverkarna får fylla i ett detaljerat formulär om spelets innehåll kan PEGI, med formuläret som grund, klassa spelet i en av fem klasser som fokuserar på ålder. De fem klasserna är 3+, 7+, 12+ 16+ och 18+.

Rent lagligt sett finns det dock inga hinder för den som är ung att köpa ett spel som klassats i en högre ålder än vad man själv är. Men som många berättat om, bland annat flera personer i FZ:s forum, har de trots att det inte finns några juridiska hinder ändå inte fått köpa ett visst spel.

– Återförsäljare tillämpar oftast PEGI som en vägledning och säljer inte spel till barn som inte har åldern inne av goodwill, berättar Martin Lindell som är informatör på Dataspelsbranschen. Man vill framstå som en ansvarstagande handlare och ogärna få klagomål från föräldrar som menar att deras barn köpt olämpliga spel.

Föräldrabalken är en annan faktor som gör att handlarna kan vara restriktiva mot att sälja till barn. Föräldrabalken säger att den som är under 18 år inte själv får ingå avtal, vilket betyder att föräldrar som inte tycker att deras barn ska köpa ett visst spel har rätt att häva köpet.

Andreas Juliusson, web commercial manager på Game Stores Group Sweden, berättar att de har en policy att alltid följa PEGI-systemet.

– I butik och på hemsidan är vi tydliga med det och vår personal är fullt införstådd med detta, berättar han. Vi låter inte personer under 18 år köpa spel som är märkta med 18+.

Är spel djävulens påfund?

Är tomten slätrakad?

Ett spel får en högre klassning om det innehåller grovt språk, nakenhet, sex, våld, droger, diskriminering eller andra områden som på ett eller annat sätt anses vara skadliga för minderåriga. Huruvida sådant innehåll verkligen är skadligt eller inte kan debatteras, men det är ingen som tvivlar på att små barn inte bör se grovt våld eller sexuella scener. Spelen blir alltmer verklighetstrogna, och sunt förnuft gäller precis som med filmer. Men svårigheterna att klassa spel ligger snarare i gränslandet mellan tonåren och vuxenlivet.

Det finns dock ganska få studier som konkret kan berätta vad våld har för effekt på barn och ungdomar. Martin Lindell berättar om några få studier, exempelvis den som forskarna Anderson, Gentile och Buckley utförde 2007. De tre forskarna är experter inom psykologi och följde i studien 439 elever i mellanstadieklasser under fem månader. De fann att det var 3,6 procent av barnens aggressiva beteende, vad det gäller fysiskt våld, som kom från frekvent konsumtion av fysiskt våld i olika medier såsom film, spel eller tv. Med andra ord var det väldigt lite som kunde härledas direkt till våld i spel.

En annan grupp bestående av forskarna Slater, Henry, Swaim och Anderson fann 2003 att konsumtion av våldsam underhållning ökar med åldern. Samma studie visar också att barn som är aggressiva söker sig till medier med våldsamt innehåll. Således kan man dra slutsatsen att det är vanskligt att enbart skylla på spel som orsak till våldsamt beteende. Spelen kanske inte ens har någonting att göra med orsaken till våld utan snarare är ännu ett sätt att få ut sina aggressioner.

Föregående Nästa
@ Trekis Anledningen till att jag tror att de inte skulle driva det vidare är att de förmodligen prioriterar annan diskriminering, tex mot funktionshindrade, rasism etc. Vilket jag iof har förståelse för. Blir du åldersdiskriminerad så är det ju inte... 17/02 Och drivs inte målet vidare så blir det i slutändan att dom säljer till vilka dom vill. Sen så är inte det något nytt att diskriminera via ålder, för ett antal år sedan så var det samma grej på krogen. Visst det är lite skillnad, förut så hade dom skill... 17/02 Diskrimineringslagen (2008:567) trädde i kraft den 1 januari 2009 och har till ändamål att motverka diskriminering och på andra sätt främja lika rättigheter och möjligheter oavsett kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, rel... 17/02 Jag hade ju då aldrig handlat i en butik som nekat mig köp av ett spel för att jag inte hade legitimation på mig. Fast sen köper ju inte jag spel heller så det är win-win för mig. 17/02 Det är upp till dom vem dom vill sälja till. Dom kan till och med om du vill bara sälja till 100 åringar. Det är inte så lönsamt men som sagt upp till säljaren. Andligen till varför dom väljer att göra så är att där finn inte så många upp till 18 år som... 16/02 Bra artikel men jag önskar att de på GAME läser den. De vägrar att sälja spel till dem som är under gränsen. Men och andra sidan så får man då ringa till föräldrarna och då får man köpa spelet. Men om de nu vägrar att sälja spelet fast det inte finns... 16/02 Tycker bara det här är löjligt! skulle själv köpa HL2 när det kom ut, var väl runt 15-16 då. Men dom i kassan sa att jag var tvungen att ha föräldrarnas tillstånd för att få köpa HL2 som är 18+ medans uppföljarna är 16+?. Aja så jag fick ju ta och ringa... 16/02 Ofta ligger åldersmärkningen lite väl högt. Ett spel får ofta 18+ trots att det inte är "värre" än en film med 15- eller t o m 11-årsgräns. Annars är PEGI ett bra initiativ som oinsatta föräldrar kan luta sig mot. Sedan är förstås frågan om det är särsk... 16/02 ... allt jag lyckas klämma fram efter att ha läst artikeln är ett apatiskt: "... och?". 16/02 Jag minns då jag var 11-12 år och var inne på en spelaffär. Hittade Duke Nukem : Time To Kill till playstation 1. Såg skittufft ut och var ifrån 18 år. Gick till kassan och skulle köpa men det gick inte haha :) 16/02
Skicka en rättelse