Det här är vårt DRM-tema:

Kopieringsskydd ses ofta som ett irriterande hinder. Lite extra stök och bök när saker ska installeras och aktiveras och donas med; kanske något som föräras ett argt foruminlägg här och där. Många kritiker sätter emellertid in DRM i ett större perspektiv och ser det som ett allvarligt hot mot användarens rättigheter. En sådan är Free Software Foundation, FSF, en organisation ledd av hackeraktivisten Richard Stallman. Stallman är mest känd för att ha startat rörelsen för fri mjukvara i och med grundandet av GNU-projektet 1983.

[float="right"][ix="91496;w100;nl"]border:0;[/ix][/float]

FSF kallar inte DRM för Digital Rights Management, utan väljer i stället att kalla det Digital Restrictions Management. De menar att DRM-teknik helt enkelt är ett sätt att begränsa användarens frihet och låsa in henne i ett fängelse. "Låsa in i fängelse" är givetvis en pejorativ beskrivning som DRM-förespråkare inte vill kännas vid. Själva poängen med DRM är dock att begränsa vad användaren kan göra med exempelvis ett inköpt spel. Förespråkarna argumenterar för att det bland annat försvarar piratkopiering medan FSF menar att det kan hindra dig från att nyttja de rättigheter som lagen faktiskt ger dig.

Backup vs. DRM

Säkerhetskopiering är ett vanligt exempel. Även om rättsläget inte är helt klart vad gäller backuper av datorprogram - åsikterna om hur lagen (t.ex. 26 g §, 53 § 2 st) ska tolkas går isär, och det tycks inte finnas praxis på området - kan vi för diskussionens skull anta att det är helt okej att göra en säkerhetskopia av ett spel. Du vill inte vara körd när skivan repats sönder av katten om några år. Lagen ger dig rätt att göra en kopia - men spelets kopieringsskydd hindrar dig från att göra det.

År 2005 infördes dessutom ett tillägg, Skydd för tekniska åtgärder, som visserligen "inte är tillämpliga om verket är ett datorprogram", men som i allmänhet gör det olagligt att kringgå kopieringsskydd. Tillägget gör det dessutom olagligt att "tillverka, importera, överföra, sprida genom att exempelvis sälja eller hyra ut, eller i förvärvssyfte inneha anordningar, produkter eller komponenter eller att tillhandahålla tjänster" som kringgår kopieringsskydd.

Lagändringen kom till följd av det mycket kontroversiella EU-direktivet 2001/29/EC, "Infosoc-direktivet", som i sin tur är en implementering av WIPO:s fördrag från 1996 om upphovsrätt. Fördraget implementerades i USA i och med den minst lika kontroversiella Digital Millennium Copyright Act, DMCA. Lagar, direktiv och fördrag som dessa, som kommit till efter hårt lobbyarbete av företrädare för de stora upphovsrättsinnehavarna, är huvudmålen för många DRM-kritiker.