Från ett svenskt perspektiv är deras senaste tillskott, Empire Total War, extra intressant då det nu går att spela som svenskar i den stora kampanjen. Spelets tidspann håller sig inom 1700-talet, där Sverige genomgick både sin stormaktstid och frihetstid. Vid den här tiden genomgick övriga Europa och världen stora förändringar inom samhället och krigsföringen. Kolonisatörer kämpande mot indianer och senare mot sina gamla herrar, kolonialmakterna, i kampen om självständighet. Listan på historiska händelser kan göras lång.

Krutrök till sjöss

- Kan det vara något?

Gamla Total War-rävar lär känna igen sig väldigt fort med det klassiska upplägget. Och det ser jag som enbart positivt - Varför ändra på något som fungerar perfekt? Det är i detaljerna de stora förändringarna hittas. Nytt och fräscht är sjöslagen som öppnar en helt ny dörr i serien. Med flottors hjälp kan du bland annat skära av fiendeländers handelsleder och på sätt strypa en viktig del av ekonomin. Slagen är betydligt långsammare och enklare och du måste hela tiden tänka på vinden. Det nedsatta tempot vägs dock upp av tillfredsställelsen att se en full bredsida trassla sönder segel och trä på ett fiendeskepp som sedan flyger i luften i en spektakulär explosion.

Alla dessa nya påfund och idéer utgjorde grunden för ett stort orosmoln för många. Den gamla nidbilden att krigsföringen under denna period gick ut på att låta uppradade soldater turas om att skjuta på varandra skrämde många. Visserligen hade krigsföringen och de taktiska elementen förändrats betydligt sedan krutvapnen gjorde sin entré på slagfältet men den gamla synen på långsamma gentlemannakrig stämmer knappast. Infanteri spelar fortfarande den största rollen på slagfältet, kavalleri fyller samma funktion som förr och artilleri är lika viktigt som tidigare. Den största skillnaden är hur man kombinerar dessa pusselbitar på bästa sätt.

Den stora kampanjkartan fungerar i stort sett likadant. Som jag redan nämnt kan du se vilka länder som utnyttjar olika handelsleder till sjöss och till land. Vid en krigssituation kan placera trupper på leden som stryper handeln och på sätt få ett ekonomiskt övertag över dina fiender. Och nu har du möjligheten att ockupera mindre städer och byar i fiendeland, för att ta över regioner måste du i vanlig ordning ta över regionhuvudstaden. Trupper och andra enheter har nu två olika ”färgzoner” där den första visar hur långt dessa kan röra sig under en omgång. Den andra indikerar zonen för hur nära en fiendetrupp kan närma sig utan att bli anfallen.