"JAAAA!" vrålade ett par miljoner människor i samma ögonblick #Grand Theft Auto V tillkännagavs för två och ett halvt år sen. Omedelbart följde många upp med ett "Men... när kommer det till pc?"

Pc-spelarna har det senaste decenniet tvingats lära sig att konsol är #Rockstars förstahandsval. #GTA III blev en stilbildare på flera områden: först och främst ett för sin tid oerhört bra open world-spel, men det spikade också trenden med att fullstora GTA-spel dröjer ett drygt halvår till pc.

Det var traditionens makt som fick alla att instinktivt avfyra följdfrågan om när GTA V gör pc-debut. Det är traditionens makt som fick alla att fråga när GTA V kommer till pc. Men – tradition är inte ofrånkomlig sanning, och åtta månader efter GTA V:s världspremiär börjar det bli dags att omformulera sig: kommer GTA V till pc?

GTA III – en stilbildare.

Ingen utanför #Rockstar och dess ägarkrets vet med säkerhet, och utan läckor lär det förbli så tills ett officiellt uttalande kommer. (Alternativt att så lång tid går att vi inser att GTA V aldrig blir ett pc-spel.) Så utan fysiskt eller digitalt intrång i Rockstar-borgen är vi hänvisade till spekulation. Vilket är precis vad vi nu tänker göra – väga saker som talar för och emot GTA V på pc.

Traditionen

Pc-spelarnas väntan på GTA sen 2001 ser ut så här:

Släppt, konsol

Tillkännagett, pc
(väntan)

Släppt, pc
(väntan)

GTA III

Oktober 2001

Mars 2002 (5 mån)

Maj 2002 (7 mån)

GTA: Vice City

Oktober 2002

Feb. 2003 (4 mån)

Maj 2003 (7 mån)

GTA: San Andreas

Oktober 2004

Sept. 2004 (ingen)

Juni 2005 (8 mån)

GTA IV

April 2008

Aug. 2008 (4 mån)

Dec 2008 (8 mån)

GTA V

Sept 2013

- (+8 mån)

?

De flesta gånger har det alltså tagit ett par månader efter konsolreleasen innan pc-versionen blivit officiell, och den har släppts efter dryga halvåret. GTA V släpptes i september förra året och än har Rockstar inte yppat ett ord om Windows, mus eller tangentbord. Statistik framgrävd av Reddit-folk menar att tiden mellan originalrelease och pc-tillkännagivande är 3 månader och 28 dagar, och att glappet mellan original- och pc-release är 7 månader (212 dagar). Åtta tysta månader efter GTA V-releasen skickar strömmar av obehag längs traditionalistens ryggrad.