Frågan är inte längre när Rockstar får fingrarna ur, utan om. FZ ställer tradition mot finanser, fakta mot drömmar, och vi tror oss komma lite närmare svaret alla vill ha – om Rockstar tänker göra GTA V till pc.

"JAAAA!" vrålade ett par miljoner människor i samma ögonblick #Grand Theft Auto V tillkännagavs för två och ett halvt år sen. Omedelbart följde många upp med ett "Men... när kommer det till pc?"

Pc-spelarna har det senaste decenniet tvingats lära sig att konsol är #Rockstars förstahandsval. #GTA III blev en stilbildare på flera områden: först och främst ett för sin tid oerhört bra open world-spel, men det spikade också trenden med att fullstora GTA-spel dröjer ett drygt halvår till pc.

Det var traditionens makt som fick alla att instinktivt avfyra följdfrågan om när GTA V gör pc-debut. Det är traditionens makt som fick alla att fråga när GTA V kommer till pc. Men – tradition är inte ofrånkomlig sanning, och åtta månader efter GTA V:s världspremiär börjar det bli dags att omformulera sig: kommer GTA V till pc?

GTA III – en stilbildare.

Ingen utanför #Rockstar och dess ägarkrets vet med säkerhet, och utan läckor lär det förbli så tills ett officiellt uttalande kommer. (Alternativt att så lång tid går att vi inser att GTA V aldrig blir ett pc-spel.) Så utan fysiskt eller digitalt intrång i Rockstar-borgen är vi hänvisade till spekulation. Vilket är precis vad vi nu tänker göra – väga saker som talar för och emot GTA V på pc.

Traditionen

Pc-spelarnas väntan på GTA sen 2001 ser ut så här:

Släppt, konsol

Tillkännagett, pc
(väntan)

Släppt, pc
(väntan)

GTA III

Oktober 2001

Mars 2002 (5 mån)

Maj 2002 (7 mån)

GTA: Vice City

Oktober 2002

Feb. 2003 (4 mån)

Maj 2003 (7 mån)

GTA: San Andreas

Oktober 2004

Sept. 2004 (ingen)

Juni 2005 (8 mån)

GTA IV

April 2008

Aug. 2008 (4 mån)

Dec 2008 (8 mån)

GTA V

Sept 2013

- (+8 mån)

?

De flesta gånger har det alltså tagit ett par månader efter konsolreleasen innan pc-versionen blivit officiell, och den har släppts efter dryga halvåret. GTA V släpptes i september förra året och än har Rockstar inte yppat ett ord om Windows, mus eller tangentbord. Statistik framgrävd av Reddit-folk menar att tiden mellan originalrelease och pc-tillkännagivande är 3 månader och 28 dagar, och att glappet mellan original- och pc-release är 7 månader (212 dagar). Åtta tysta månader efter GTA V-releasen skickar strömmar av obehag längs traditionalistens ryggrad.

Föregående Nästa
Jag förstår ditt resonemang om att detaljstyra ifall det saknas efterfråga. Jag kan bara spekulera men jag tror det finns köpkraft i pc spelarna, gta 4 köps än idag! Uttrycket passar på fz.se Tropico4 recension för där struntade ni i hängivna spelares... 21/05 Du vill detaljstyra hur ett företag använder satsningar på ett par hundra miljoner kronor, och om du inte får det pissar de på dig. Allt baserat på spel släppta på 90-talet. Jag tycker inte det är ett rimligt krav. Vi gör alltid så bra recensioner som... 21/05 De pissar på fansen, GTA var en PC-release från dag #1.. att dem senare byter väg, är deras rättighet i samhället! Men de pissar på fansen.. lite som när FZ recensera Tropico 4.. baserade recensionen på 2:an och satte högt betyg.. pissa på fansen.. klar... 21/05 Även jag spelade GTA3, Vice City och San Andreas på PC på samma sätt men har insett att dessa spel gör sig extremt mycket bättre med en handkontroll. Uppdragen när man skulle styra radiostyrda helikoptrar eller dylikt var ju komplett värdelösa med mus/t... 20/05 Som alla andra normala människor som använder PC, tangentbord, och datormusen för att se mig om i olika riktningar. Vill jag ha realistisk känsla med bilar så startar jag inte GTA, då startar jag något annat och kopplar in ratt & pedaler. Men det är int... 20/05 NEJ,VARFÖR SKULLE DOM GÖRA DET:up: 20/05 Hur kör du bil i GTA på PC då? 20/05 Rockstar är inte skyldiga dig någonting. Utöver att göra bra spel (och det gör de) har de inga åtaganden alls. De gör en produkt som det är upp till dig om du vill köpa eller inte. Så lägg ner det där att de "pissar" på nån. 20/05 Nejtack, jag har tappat all respekt för Rockstar som pissar på sina gamers. När/om det väl kommer ut på PC så kommer jag "hedra" releasen med att ladda ner det. Framtillsdess så njuter jag av Watch Dogs, som är sjyssta nog att släppa spelet till samtlig... 20/05 Vi fick L.A noire däremot. Vilket tyvärr var 2011s största besvikelse. 20/05
Skicka en rättelse