Marknaden för spelhårdvara till datorer är värd 21,5 miljarder dollar världen över, vilket är mer än 145 miljarder kronor. Därmed lägger pc-spelare dubbelt så mycket pengar på hårdvara som konsolspelarna.

Analysföretaget Jon Peddie Research har tagit fram siffrorna, och man menar att marknaden för pc-hårdvara kommer fortsätta växa – trots vad man kallar "den allmänna nedgången på pc-marknaden", det skriver MCW UK. Man räknar med att försäljningen ökat till 23,2 miljarder dollar (drygt 157 miljarder kr) år 2017. Siffrorna gäller försäljning av datorer, uppgraderingshårdvara (t.ex. grafikkort och minne) och kringutrustning, men det framgår inte hur värdet av konsolmarknaden räknats fram.

Enligt JPR betyder inte siffrorna att fler spelare väljer pc (snarare tvärtom – fler casual-spelare väljer bort pc:n till förmån för mobilspelande), men många pc-spelare är dedikerade och beredda att lägga allt mer pengar på sina maskiner. Så här skriver JPR:

Vi ser en fortsatt förflyttning av casual-spelare från konsol till mobil. Samtidigt som detta också sker hos de som spelar på enklare pc-datorer, läggs mer pengar på mid- och high-end-byggen och uppgraderingar hos gamers.

Inbitna pc-gamers är överlag inte intresserade av plattformar för ren innehållskonsumtion. De är power-användare och betalar tusentals kronor för förmågan att spela spel på väldigt höga inställningar, och sedan göra affärer, filmhantering, bygga content och andra uppgifter med maximal kraft tillgänglig i en ergonomisk desktop-miljö.

Företagets chef, Jon Peddie, menar att också de nya konsoler har svårt att hänga med i datorernas tempo, och att kraften i dagens datorer ger dem överlägsna möjligheter.

Nvidias, Intels och AMD:s processorer och grafikkort för entusiaster är så kraftfulla att de, i kombination med ssd-diskar och snabba minnen, att de krossar beräkningskraften och spelmöjligheterna hos de senaste konsolgenerationen. Det är redan möjligt att köra 3840x2160 (4K) för de kraftigaste datorerna och massmarknaden kan köra 2560x1440-upplösning. Pc-spelare med bra skärmar kan avnjuta miljoner och åter miljoner fler pixlar än konsolspelare på HDTV. Det betyder att de kan se mer och få en bättre spelupplevelse överlag.

Kostar det så smakar det. Och med det undrar vi hur mycket pengar du lägger på din spelhårdvara (både konsol och pc) per år? Och vad läggder du mest pengar på?

Fotnot: det ska stå "25 % pc – 75 % konsol" i omröstningen, inte "25 % pc – 80 % konsol".