Historien om Nintendo DS är en framgångssaga som få andra spelkonsoler kan matcha. 2003 meddelade #Nintendo att man skulle släppa en ny maskin nästföljande år - men att det inte skulle bli tal om en ersättare för vare sig Gamecube eller Gameboy Advance. Troligt är att inte ens spelfabriken i Kyoto trodde till 110 procent på sin konsol, och mycket riktigt tog det tid innan DS unika hårdvara fann sin plats i spelvärlden. Ett antal år senare vet vi att det bara är en tidsfråga innan DS blir tidernas bäst säljande spelformat. Med vansinnigt stark mjukvaruförsäljning och ett berg av miljonsäljare har maskinen cementerat sin plats i spelhistorien. Efter Lite-uppdateringen 2006 är nu DSi här för att återigen få oss att investera i en ny DS.

DSi är snygg, riktigt snygg!

Efter att ha lidit av den (formmässigt) katastrofala original-DS alldeles för länge kändes Lite som himmelriket. På samma sätt är DSi ytterligare ett steg i rätt riktning och man skulle nu kunna säga att maskinen blivit riktigt snygg! Styrkorset och knapparna känns något skönare, men den största förbättringen är helt klart att skärmen blivit större. Visst, skillnaden är bara 6,35 millimeter men det är siffror som betyder mer när man väl spelar. Testar man sida vid sida blir det klart bättre inlevelse med den större skärmen - något som också hjälps av den ljusare skärmen som är klart överlägsen tidigare iterationer. Speciellt de som sitter på gamla original-DS lär märka att spelen får ett helt annat liv på en DSi med dess klara, skarpa och sprudlande färger. Skiftet är kanske inte lika stort som att gå från en gammal Gameboy Advance till den bakgrundsbelysta Gameboy Advance SP, men det är ändå helt klart en stor förbättring för de som spenderar mycket tid framför sin bärbara. En annan sak som slår en är att DSi inte ser ut som en spelkonsol. Nintendo-loggan är borttagen från maskinens framsida och överhuvudtaget har DSi en riktigt ren och övertygande look.

Tekniska specifikationer

DSi är inte bara en ytmässig förändring utan nyheter har tillkommit även under skalet. Bland annat en tillspetsad processor samt betydligt mer RAM-minne - något som tidigare kritiserats som originalkonsolens värsta gissel. Äldre spel fungerar givetvis exakt likadant på DSi som DS och det är antagligen inte många kommande DS-spel som kommer vara uppbiffade för de med DSi. Alla DSi Shop-exklusiva spel kommer däremot kunna dra nytta av den något starkare hårdvaran. Värt att notera är också att den gamla Gameboy Advance-luckan helt tagits bort vilket innebär att du inte kan spela äldre Gameboy-titlar på ditt nya system. Via ett vanligt SD-kort kan man lagra stora kvantiteter bilder, ljud och DSi Shop-mjukvara för användning på sin DS. Att släppa Gameboy-titlar för digital nedladdning är säkert en tanke som slagit även Nintendo.

  • CPU: DSi har två ARM-processorer, varav huvudprocessorn klockar 133 MHz (tidigare 67 MHz)

  • RAM: 16 MB RAM (äldre DS-maskiner har endast 4 MB RAM)

  • Lagringsutrymme: 256 MB internt flash-minne, stöd för externa SD-kort på upp till 32 GB

  • Trådlöst: 802.11 intern trådlös konnektivitet

De som spelar mycket homebrew (amatörskapade spel, ej officiellt släppta) blir säkert besvikna av att höra att detta inte längre funkar till DSi. I ett led att stävja piratkopiering via vanliga flash-kort (som är ganska vanligt förekommande till äldre DS-modeller), har DSi täppt till denna möjlighet så att inte ens de som kör lagliga amatörspel kan fortsätta spela dessa. Konsolen har uppgraderingsbar firmware.