Windows 8, särskilt Metro-gränssnittet, fick vid lanseringen för snart två år sedan så mycket skäll att till och med #Microsoft backade och återintroducerade startmenyn i 8.1-uppdateringen. När nu Windows 10 prenterades erkänner de också att pekskärmsfokusen gick överstyr och startmenyn är därmed tillbaka på allvar.

Medan Microsoft själva säger att det är en återgång till Windows 7-tänket är det uppenbart att vissa delar av Metro återfinns i startmenyn. Högerspalten upptas nu av live tiles, grafiska genvägar till såväl favoritprogram som hemsidor och andra verktyg. Dessa kan du själv styra över och de agerar därför som utökade ikoner för att göra skrivbordsupplevelsen renare.

Strax till höger om startmenyn hittas den nya knappen Task View som på ett MacOS-inspirerat sätt ger en tydlig överblick över aktiva program för enklare multitasking. Där kommer du också kunna se dina tillgängliga skrivbord. I Windows 10 kan du ha flera per konto och kan därför sätta upp särskilda miljöer för till exempel arbete och fritid.

Vare sig man gillar live tiles eller inte är det ganska tydligt att Microsoft tagit åt sig av kritiken men ändå försäkt tänka lite nytt i startmenyn. Nyfikna kan dessutom tanka hem den första publika versionen inom kort för att bilda sig en egen uppfattning.