Leksaksvärlden har förändrats. När jag var liten älskade jag att röja runt med He-Man, Turtles och Transformers. Jag slet upp förpackningarna och lät fantasin sköta jobbet. Ett kvartssekel senare sliter jag fortfarande upp förpackningarna – men nu är det istället storbolagen som sköter min fantasi.

Och inte mig emot. Både veteranen Skylanders och relativa nykomlingen Disney Infinity har de senaste åren visat att vi aldrig blir för gamla för lekar, särskilt inte när de ger vår fantasi en hjälpande knuff på traven. Båda titanerna har samma slags grundidé: ett spel med färgsprakande världar, en portal och himla massa figurer du placerar på dessa för att ge dem digitalt liv.

Grönsaker är bra för dig – om du inte är ett monster, det vill säga.

I fjol ställde vi de två mot varandra i en recensionsduell där Skylanders: Swap Force blev klar segrare med sina löjligt många glädjeutslag per minut. Disney Infinity led av märkliga designmissar och två av tre bristfälliga spelvärldar, men hade ett gäng saltstänkta pirater som räddade äran. I år tar dock #Disney till det tyngsta artilleriet: Iron Man, Hulken, Tor och de andra Marvel-hjältarna. Har de näpna figurerna från Skylands ens en chans?

Fängslande fiendefångar

Jag ska göra processen kort: Skylanders: Trap Team är fullkomligt bedårande. Det finns så mycket kärlek i hantverket att man baxnar. Mellansekvenserna är som små animerade kortfilmer och de olika banorna med alla sina pussel, skattkistor och karismatiska kreatur känns som att spela tecknade filmer. Varför ändra på ett vinnande koncept när det ändå vinner över mig varje år?

Årets dragkrok är titelns trap-team: stora och kraftfulla skylanders som svingar kristallvapen i olika färger. De är habila men hade varit en kreativ besvikelse om det inte vore för trap-kristallerna, varav två medföljer grundpaketet. Dessa släpps alltså, precis som figurerna, i fysisk form och trycks ner i portalens front där ett litet fängelse huserar.

Där bidar de sin tid ända tills det ögonblick då du lyckas slå ner särskilda fiender av just din kristalls elementsort (blått för vatten, grönt för liv och så vidare – du kan släppa dem för att göra plats för nya). Då får du chansen att fånga in just denna varpå filuren slits ur din teve och in i kristallen. Passande nog med ett vrål som går från de stora högtalarna till de lilla som ryms innanför portalens små galler. Garanterat en cool ljudeffekt, och räkna med att höra idel dråpliga kommentarer under äventyrets gång.

En puttefnask-t-rex med rotorblad på ryggen? Jag tar två!

Sedan är de dina att slåss med. Ett enkelt knapptryck åkallar skjutglada får och till och med en gammal antagonistbekant. De har precis som dina skylanders olika attacker men skillnaden är att du bara kan kalla in dem stötvis. Varje figur har dessutom ett eget mer eller mindre omfångsrikt äventyr gömt någonstans i den svävande övärlden. En sodabesatt antagonist fick exempelvis finna sig i att dela ut ballonger till barnen som blivit utan sin läsk (alla i kör: "Naaaw!").

Något som däremot kommer svida för veteranerna är att de flesta framsteg görs medelst ditt trap-team. Banorna strösslas med portar bara de kan öppna och kristaller bara de kan spräcka. Beslutet har en odör av kapitalism men är trots allt en smolk i en glädjebägare som annars flödar över. För bortom det traditionella plattformsäventyret väntar hubvärlden med den ständigt växande skylanders-akademin och ett orimligt vanebildande sidospår av tower defense-sort. Skylanders är enormt underhållande i år igen. Både för små och 31-åriga barn.