2400. Det är så många solsystem du kan besöka i #Elite: Dangerous tredje betafas, och det är ändå bara en miljondel eller så av det färdiga spelet. Själv har jag inte varit i närheten av att se dem alla, men jag är minst sagt spänd på att se vad jag kan hitta därute när jag väl kittat mitt favoritskepp (Cobra Mk III än så länge) och tagit mig ut i kanten av den civiliserade rymden.

Pilot Ikaros är på väg att lära sig en läxa.

Beta 3 bjuder på en hel del verktyg för att göra just det. Bland de intressantare för de av oss som älskar att utforska är att du nu kan utrusta ditt skepp med en "fuel scoop". Med den kan du sedan flyga nära en lämplig sol för att fylla på dina bränsletankar, helt gratis! Nackdelen är förstås att det inte är helt svalt nära solen, ens om den är en brun dvärg (som av någon anledning ofta är lila) och om du stannar för länge börjar ditt skepp ta skada av överhettningen. Perfekt för äventyrare och folk med dödslängtan.

Värdigt

Den som inte vill dö har nu fler saker att oroa sig för. Om du fraktar dyrbara varor från ett system till ett annat kan du bli anfallen längs vägen, även om du flyger i frameshift drive. Interdiction-systemet är tillagt och funkar som ett slags minispel, där den som vill stoppa en annan spelares skepp för lite förmögenhetsöverföring, eller bara för att jäklas, låser på målet. Den som drabbas har dock en chans att fly genom att sikta in sig på en "escape vector" och därmed frustrera den tilltänkte piratens planer. Det är en betydligt roligare och mer innovativ lösning än väntat, även om den lär finslipas ytterligare innan release.

Välj ditt skepp med omsorg om du är mån om din status.

För de rika finns dessutom två helt nya skepp att köpa och utrusta – om du kan hitta en station som säljer rätt prylar i den omstuvade galaxen. Imperial dropship är en fyrkantig skapelse med gott om vapen, men vem vill egentligen fisa omkring i rymdens motsvarighet till en kulsprutebeväpnad Volvo 740? Betydligt mer bildskön är den strömlinjeformade Imperial clipper, som visar upp en helt ny designfilosofi. Hittills har vi mest rört oss i ytterkanten av civilisationen, men när vi närmar oss imperiets rymd lär vi få fler och fler skepp som följer deras designfilosofi och jag kan knappt vänta tills jag lyckats tjäna ihop till min egen.

Elite: Dangerous går från klarhet till klarhet. Det är inte längre någon tvekan om att #Frontier Development har lyckats skapa en värdig uppföljare till det legendariska #Elite. Den enda frågan är om de hinner få ut den innan jul.