En av få besvikelser med 2010 års actionsandlåda #Just Cause 2 var att den inte kunde spelas med andra. Men ett par entusiastiska moddare lyckades med svett och möda bygga in multiplayer i spelet, och sent förra året gav #Avalanche multiplayer-modden officiell status och släppte den som dlc.

När nu #Just Cause 3 är presenterat kommer det därför som en överraskning att inte heller det kommer ha multiplayer vid release. Men det är förstås möjligt, kanske till och med troligt, att någon form av flerspelarläge dyker upp i ett senare skede. Inte minst med tanke på Avalanche-chefen Christofer Sundbergs positiva inställning till Just Cause 2-modden och dess båda upphovsmän Cameron och Jax.

– Modden är helt fantastisk, säger Sundberg till Game Informer. Vi är skyldiga de herrarna en hel del. De har i själva verket stöttat spelet och hållt det vid liv flera år efter att det släpptes. Vi förväntar oss inte att fansen gör multiplayer till Just Cause 3, men någon gång måste man bestämma sig för vad man vill göra. Vår styrka är sandbox-upplevelsen, och vi vill göra en fantastisk Just Cause 3-upplevelse.

Det låter alltså inte som att Avalanche gör multiplayer, åtminstone inte nu.

– Någon gång i framtiden tar vi kanske Rico till den moderna världens multiplayer, säger Sundberg.

Men ska vi döma av Game Informers artikel lutar det mer åt att multiplayer skapas av andra än Avalanche. Utgivaren #Square Enix inledde tidigare i år ett samarbete med #Shina Technologies, ett företag inriktat på "cloud gaming", alltså speltjänster som ligger i molnet. Några av företagets medarbetare sitter på Avalanches kontor i New York, där Just Cause 3 utvecklas, och även om man inte bekräftar att man kodar en onlinekomponent till spelet verkar det ganska sannolikt.

Just Cause 3 släpps till PS4, Xbox One och Windows någon gång nästa år.