The Sims har under ett decennium växt till att bli en institution inom spelindustrin - och pc-spelsvärldens kanske allra klarast lysande stjärna. Ettan lanserades utan något vidare buller och brak och det var inte förrän icke-spelarna fick upp ögonen för titeln som den växte långt utanför de vanliga gamer-kretsarna. The Sims engagerade, medvetet eller omedvetet, helt plötsligt en publik som aldrig någonsin tidigare haft minsta tanke att sätta foten i en spelbutik.

Denna enorma popularitet medförde att expansionerna började hagla och någonstans på vägen tappade de flesta "riktiga" spelare suget efter Will Wrights skapelse. Seriens anseende störtdök på grund av expansionerna, prylpaketen och alla andra gnidigheter som utvecklarna klämde ur sig till hutlösa priser. När del två anlände spelade det därför ingen roll att det var en klar förbättring gentemot ettan, serien hade redan lyckats dela publiken på ett sätt som nog ingen annan serie gjort, varken förr eller senare. Tilläggas ska att anseendet tappades trots att spelen i grund och botten tillhör en av de mest geniala och bäst utförda spelidéerna som någonsin realiserats.

Med The Sims 3 är det äntligen dags att återupprätta seriens förtroende hos skeptikerna, samtidigt som de trogna fansen får den regelrätta uppföljare de efterfrågat i åratal. Electronic Arts har balanserat på en riktigt svajig lina för att tillfredställa båda läger. Förutom en del mindre problem uppfyller dock The Sims 3 med råge alla högt ställda förväntningar, och det finns inte längre en ursäkt för någon pc-spelare att inte plocka upp det här äventyret. För The Sims 3 har något att erbjuda för precis alla.

Evolution snarare än revolution

Varför laga något som inte är trasigt?

En sak ska alla ha klart för sig direkt - The Sims 3 är så långt ifrån en revolution man bara kan komma. Snarare är det en evolution, en förfining av det spelkoncept som mjölkats till leda men ändå överlevt. Majoriteten av allt som introducerades i originalspelen och tillhörande expansioner finns kvar, men det är förbättrat. Numera finns det betydligt fler möjligheter att skräddarsy din sim i "Skapa en Sim"-läget och vill man så kan man till och med gå in på detaljnivå och fixa till ögonhålor, nästippens lutning och liknande.

Gentemot tidigare finns större möjlighet att välja kropps- och muskelbyggnad för att skapa en figur precis du vill ha den. Lite trist är dock att antalet kläduppsättningar känns aningens begränsat. Men detta lär det antagligen rådas bot på via expansioner och de utökade möjligheter fansen har att själva skapa och dela med sig av sina kreationer via det nya startprogrammet. Det är en hubb som binder samman Sims-communityn på ett alldeles utmärkt sätt och på ett enkelt och pedagogiskt vis låter spelarna ladda hem gratisprylar, köpa nya föremål (för riktiga pengar) och ladda hem de senaste patcharna. Inte ens din kära mamma kommer ha några problem med det - vilket är precis det som är tanken!