FZ listar ett spelår som inte alls blev som vi trodde. Förseningar och besvikelser radade upp sig. Men i mörkret fanns också stjärnor, och tio av dem lyste starkare än de andra. Vem vann? Vem slocknade? FZ ger dig den definitiva listan.

9. Valiant Hearts: The Great War

#Ubisoft har misslyckats med mycket under 2014. Men en sak måste vi ge dem och en sak gav de oss: #Valiant Hearts. Medan trippel-A-titlarna svek på allsköns olika vis stod det lilla spelet om det stora kriget kvar. Uttrycket storbolagsindie myntades och för en gångs skull betydde faktiskt ett spel om ett världskrig något.

Krigsspel har sedan genrens begynnelse handlat om bra vapenfysik, coola explosioner och antal polygoner. Men de har sällan handlat om det som verkligen betyder något: människor och vad krig gör med oss. I Valiant Hearts är spelhjältar hjältar på riktigt. #Ubisoft Montpelliers lilla storverk lyckas fånga ångesten och samtidigt få oss att se personerna bakom uniformerna. I de ändlösa skyttegravarna tuggade soldaterna tobak för att jaga bort likdoften ur näsborrarna. Samtidigt kämpar splittrade familjer mot alla odds för att återförenas. De har inget val.

Valiant Hearts ser ut som en sorglös serietidning men innehåller samtidigt så mycket sorg att ögonen svämmar över och magen smärtar när slutet slår oss i ansiktet. Många gör det enkelt för sig och sammanfattar Valiant Hearts med två ord: pussel och äventyr. Men vi som lärt känna de tappra själarna som kämpade under de tröstlösa åren vet att det är en skymf. Vi tar istället till två ord som ständigt är aktuella men inte slits ner: glöm aldrig.

Läs recensionen av Valiant Hearts

Skicka en rättelse