League of Legends
Sajt: http://eune.leagueoflegends.com/

Störst, bäst och vackrast? Det beror på vem man frågar, man i det förstnämnda fallet är det inget snack om saken; med cirka 7,5 miljoner spelare online samtidigt varje dag, slår de huvudkonkurrenten Dota 2, som “bara” når upp till cirka 950 000 spelare samtidigt, med råge.

League of Legends myntade moba-begreppet när det lanserades 2009, och sedan dess har det alltså bara fortsatt att växa. Den breda spelarbasen och publiken gör spelet till en stabil e-sport, som ständigt lyckas locka nytt folk med sitt i sammanhanget lättlärda koncept.

Dota 2
Sajt: http://blog.dota2.com/

Dota 2-spelarna är inte lika många som LoL-spelarna, men de är åtminstone skickligare. Det tycker i alla fall Dota 2-spelarna själva och pekar på mer avancerad mekanik och oförlåtande design i bevisföringen. Därför blir Valves tolkning av genren det lite svårare alternativet för nybörjaren, men desto mer givande för tävlingsspelarna – särskilt om du är en av de bästa i världen och vill fylla fickorna med dollar.

Svindlande 10,9 miljoner sådana stod på spel under förra årets världsmästerskap i Dota 2. Motsvarande turnering i LoL bjöd på 2,1 miljoner dollar i prispotten. Ytterligare en fördel för Dota 2 är att alla hjältarna är gratis redan från början, om du tar dig förbi den branta inlärningskurvan.

Heroes of the Storm
Sajt: http://us.battle.net/heroes/en/

Fast om vi delade ut pris för lättillgänglighet skulle majoriteten av medaljerna hamna runt Blizzards hals. Sent omsider ger Warcraft III-utvecklarna sig in i genren med en egen variant där deras klassiska karaktärer mördar varandra. Och mycket skiljer sig från genrens etablerade giganter.

#Heroes of the Storm skalar bort många av genrekonventionerna och tonar ned betydelsen av hjältarnas roller. Istället är samarbete det viktigaste för framgång, och då framförallt att klara av de delmål som finns på de olika kartorna. Hela laget levlar dessutom gemensamt, vilket gör det ännu mer förlåtande för färskingar. Förutsatt att man har tillgång till betan så är Heroes of the Storm ett ypperligt spel att börja moba-karriären med. Men hur ser egentligen e-sportpotentialen ut på sikt?

Smite
Sajt: http://www.hirezstudios.com/smite

I Smite är hjältarna gudomliga. Bokstavligt talat: Tor, Cupid, Apollon och en hel drös med andra gudar ger sig ut på slagfälten där den största skillnaden jämfört med konkurrenterna är perspektivet. Den genretypiska kameran som svajar ovanför slagfältet ersätts av en tredjepersonsvinkel som påminner mer om ett mmo-spel än ett moba. Vilket ger Smite en alldeles egen karaktär.

Spelet lanserades i mars förra året och är redan på god väg att etablera sig som en kraft att räkna med i genren. 2,6 miljoner dollar stod till exempel på spel under årets vm-mästerskap. Dessutom finns det många interaktiva lektioner och filmklipp i spelet som gör det lätt för nybörjaren att ta sig in i upplevelsen.

Heroes of Newerth
Sajt: http://www.heroesofnewerth.com/

Heroes of Newerth lanserades ungefär ett halvår efter League of Legends och har levt i storspelets skugga sedan dess. HoN var det alternativ som var mest troget den ursprungliga modden, och kostade dessutom pengar innan free-to-play-versionen lanserades 2011.

Med ytterligare konkurrens från Dota 2 lever HoN numera i en relativt undangömd tillvaro, med 150 000 spelare online samtidigt som den absoluta toppen. Högsta prissumman för enskild turnering är 181 888 kronor. Siffror som förstås inte är fy skam de heller, och är du ute efter ett tävlingsinriktat moba av den gamla skolan kan HoN var ett vettigt alternativ.

Spana även in:

  • Infinite Crisis – superhjältar och skurkar från DC-världarna bankar ihjäl varandra. Stålmannen möter Flash möter Batman!

  • Strife – Heroes of Newerth-utvecklarna gör “nästa generationens moba”, vilket tydligen är färggladare och lättare att lära sig.

  • Dead Island Epidemic – Okej, det är inte någon renodlad moba. Men den hjärndöda tillställningen delar många drag och kan kanske ändå underhålla om du gillar genren och gärna hänförs av ännu en zombieapokalyps.