I dag är det exakt 10 år sedan Blizzard öppnade de europeiska World of Warcraft-servrarna. FZ ser tillbaka på några av de mest minnesvärda stunderna från det första decenniet.

Idag fyller #World of Warcraft tio år i Europa. Tiden går som bekant fort när man har roligt (mindre fort när man grindar), men vad har vi egentligen fyllt den med? FZ firar födelsedagsbarnet med en resa bakåt i tiden för att se vad WoW gett oss genom åren. Häng med bland fem expansioner, lustiga händelser och episka ögonblick. Hipp hipp hurra!

2005

Den 11 februari, drygt tre månader efter den nordamerikanska releasen, släpper #Blizzard det hypade World of Warcraft i Europa. För första gången kan vi vandra på Azeroth “på riktigt!” Förutsatt att vi kommer in på de överbelastade servrarna.

EU-servrarna svettades duktigt den 11 februari.

Världens första legendary droppar i Molten Core. Talisman of the Binding Shard heter halsbandet som aldrig var menat att ta sig utanför testservrarna. Blizzard tar bort föremålet från loot tables i en hotfix, men spelaren Noktyn får ändå behålla halsbandet, som bara droppat en enda gång.

Guilden Pals for Life diskuterar taktik i instansen UBRS när plötsligt Leeroy Jenkins kommer tillbaka från sin afk, rusar rakt in bland drakarna och skriver World of Warcraft-historia. Förmodligen det mest välkända fenomenet från spelet.

Känd från internet – Leeeroy Jenkins!

Raid-bossen Hakkar infekterar hela världen med sin corrupted blood-smitta, som tar sig ut från Zul’Gurub-området via hunters och warlocks pets. I storstäderna är det en riktig epidemi som snabbt avlivar låglevlade spelare. Corrupted blood-incidenten beskrivs i efterhand som spelets första world event.

2006

Raid-området Ahn’Qiraj slår upp portarna, men inte förrän hela servrar samarbetat med att utföra episka questkedjor och samla stora mängder material. Först över mållinjen blir servern Medivh.

Någon från guilden Wipe Club spelar in ventrilo-kommunikationen under ett besök hos raidbossen Onyxia. Tack vare det kan vi höra hur spelaren Dives hotar med 50 DKP minus för minsta snedsteg och visar hur man absolut inte ska leda en raid. Den katastrofala händelsen blir senare känd som Onyxia Wipe Animation.

Vårda språket!

Hardcore-guilden Nihilum, med svenska Kungen (spelaren, inte monarken!) i spetsen, blir först i världen med att spöa sista bossen i ahn’Qiraj och påbörjar därmed sitt herravälde som en av de bästa WoW-guilderna i världen.

South Park dedikerar ett helt avsnitt till spelet. “Make Love, not Warcraft” blir den passande titeln.

Föregående Nästa
@muSPK: Japp, men kom ett par månader senare till EU ”officiellt”. 13/02 Du menar när dom europeiska servrarna slog upp dörrarna? För den riktiga releasen var 23 nov 2004. Spelade själv på releasedagen! 13/02 Ja, detta avser EU-släppet. 13/02 Blir 14 i november, men tänk på att spelet även fanns som alpha/beta 2-3 år innan dess release, så ja spelet känns äldre, bygger dessutom på en modifierad grafikmotor av Warcraft 3. 13/02 Svårt att slå. När man blir far, farfar eller morfar? 12/02 För mig peakade det nog med Wrath of the Lich King. Med instanseringen behövde man inte stå och köa på vanliga questmobs, Death Knight-introt kändes fräscht. 12/02 Spelade från betan till pandaria, hade något litet uppehåll på några månader någon gång. Men pandaria var inget som föll mig i smaken, wow var roligast under vanilla, men det blev hela tiden sämre och sämre efter det. 12/02 Hör till en av dem som aldrig spelat WoW mer än någon gratis trial för en massa år sen. Gillar tanken med MMO och har många gånger testat på diverse titlar, men av någon anledning lyckas de aldrig hålla mig fast. 11/02 Började lira på privat server nyss igen. Ett gäng som kör på en tbc server, det är faktiskt riktigt roligt även fast man inte kan spela som förr! Raidar 1 dag i veckan clearat karazhan nyss. Vi är ca 13000 pers på servern tror att de va runt 3000 cap i... 11/02 Jag vart på deras server med dock horde mötte dom när vi sprang in till mc osv, dock vart den en "alt" hade en polare på den servern så hade en alt jag lirade med honom där. Lirade i någon casual guild där med min vän ibland blev paff när jag dök på dom... 11/02
Skicka en rättelse