"Snart kan jättevåldsamma spel finnas i spelhyllorna!" skriver Australiens största nyhetssajt The Age. Ett lagförslag om en ny 18-årsgräns för spel är nu aktuellt i landet där Manhunt, Grand Theft Auto III och Postal är olagliga handelsvaror.

Någon som undrat varför så många spel blir totalförbjudna i Australien? Det är egentligen inte på grund av att folket down under är särskilt tveksamma till spel -- det är bara så deras åldersmärkningssystem funkar.

Spelen graderas av deras Office of Film and Literature Classification, vars skala slutar på "MA15+". Rent praktiskt betyder det att om ett innehåll bedöms som olämpligt för en femtonåring så finns det inget annat att göra än att förbjuda produkten. Tufft för en gamernation som enligt en färsk marknadsundersökning har 50 procent spelare som uppnått myndig ålder.

Professor Jeffrey Brand på Australiens universitet i Bond har hjälpt till med forskning i samband med det nya förslaget. Han påpekar att Australien är "den enda demokratin i världen som inte har en vuxenklassificering för spel".