Idag släpper #Microsoft och #Rare spelsamlingen #Rare Replay. 30 klassiker från företagets digra katalog får Xbox One-debut, från de tidiga hemdatordagarna fram till Xbox 360. FZ har fingrat på samlingen, frossat i nostalgi och listat sina favoriter.

10. Banjo-Kazooie: Nuts & Bolts
Xbox 360-debuten för Banjo och Kazooie blev inte som de flesta hoppats. De trognaste fansens böner om en regelrätt uppföljare till Nintendo 64-spelen lyssnade inte Rare på. Istället blev #Banjo-Kazooie: Nuts & Bolts något annat, där bygge av fordon stod för den centrala delen av spelmekaniken. Eftersom spelet saknar riktigt skön körkänsla når det tyvärr aldrig upp till sin fulla potential, men står ändå för en kreativ upplevelse i en vacker värld.

9. Jetpac Refuelled
En samling med 30 spel låter onekligen som en rejäl skattkista, vilket Rare Replay på många sätt och vis är. Men då ska man samtidigt ha klart för sig att hela sju stycken av spelen kommer från mitten av 80-talet och förmodligen inte tilltalar alla. Själv har jag svårt att knyta an till de här väldigt simpla spelen som är ungefär lika gamla som jag är, men det finns ett undantag: Jetpac. Att bygga en raket och tanka den med bränsle samtidigt som man undviker och dödar aliens är kul på ett “bara en bana till”-sätt som lämpar sig så väl som tidsfördriv. Jag rekommenderar nyutgåvan #Jetpac Refuelled från 2007 för lite fräschare grafik.

8. Perfect Dark
Jag vidhåller att fps-spel har en tendens att åldras ganska risigt, i synnerhet de till PS1 och Nintendo 64. Ändå väljer jag N64-pärlan Perfect Dark framför Xbox 360-spelet #Perfect Dark Zero. Båda titlarna finns med i samlingen och har idag helt ärligt inte jättemycket att sätta emot dagens lir i den våldsamma genren. Men för oss som var med förr funkar Perfect Dark fint som ren och skär nostalgitripp, om inte annat i frånvaron av det omåttligt populära #Goldeneye: 007. De som har ungdomen på sin sida och missade #Nintendos sista kassettbaserade stationära konsol får istället en charmig, om än något grovhuggen, historielektion över hur genren såg ut för så länge, länge sedan.

7. Snake Rattle ‘n’ Roll
Ormarna Rattle och Roll slingrar sig in på listan till stora delar för att de tar med sig ett så tufft rock ‘n’ roll-soundtrack i 8 bitar. Det gamla NES-äventyret, som i stort sett går ut på att lyssna på skön musik och äta bollar, har attityd så det räcker och blir över. Det är också väldigt roligt tillsammans med en vän. Kontrollen är den största boven i rockdramat – den är nämligen oerhört frustrerande att behärska.

6. RC Pro-Am / RC Pro-Am 2
NES-racing när den är som bäst, där man alltid kan skjuta raketer på motståndarna om de blir för kaxiga. Originalet har något bättre körkänsla än uppföljaren, men RC Pro-Am 2 har å andra sidan stöd för fyra spelare samtidigt och är lite djupare i uppgraderingen av fordon. Med andra ord blir det jämnt lopp och de båda titlarna kör över mållinjen samtidigt.

Listan fortsätter på nästa sida!