Räcker 8 gigabyte internminne i en rejäl speldator, eller krävs 16 gigabyte för att njuta fullt ut? Svaret är ett helt annat – 4 GB minne räcker fortfarande för spelande.

Det överraskande beskedet levererar Techspot, som testat med 4, 8 och 16 gigabyte DDR4-2666-minne i en dator med duktigt kraftfulla komponenter (Intel Core i7-6700K, Asrock Z170, Geforce GTX 980, Crucial MX200 1 TB-SSD). Man har kört tester med ett antal spel, och de har svårt att se några prestandavinster värda namnet.

I #GTA V använder datorn 9 GB RAM. Den når 56 bilder per sekund med både 16- och 8 GB-konfigurationen, och med snåla 4 GB minne stannar den på 55 fps. Man tappar alltså bara en bild per sekund. Den skandalartade Windows-versionen av #Batman: Arkham Knight används just för att den är minneshungrig, och här skiljer blott 4 procent mellan 16 och 4 GB minne i datorn (102 respektive 98 fps). I #F1 2015 blir det dött lopp mellan alla tre konfigurationerna: 109 bilder per sekund för samtliga.

I en del program, som Adobe Premier CC och 7-Zip, märks större prestandaskillnad, främst om datorn bara har 4 GB minne. Men Techspot sammanfattar testet med att fastslå att 8 GB minne är fullt tillräckligt för de flesta spel och program, och endast i undantagsfall har man nytta av 16 GB RAM.

Testet ger förstås inget entydigt svar för alla förutsättningar. Om du kör tolv tunga filmredigeringsprogram samtidigt som du packar gigantiska filer kan du få andra värden än de testet kommer fram till. Men likväl är det intressant att se hur långt 4 GB minne ändå kan räcka.