När Windows Vista släpptes för snart tre år sedan blev det snabbt tydligt att något inte stod rätt till. Övergången från Windows XP blev allt annat än smidig och kompabilitetsproblem för hårdvara som inte fungerade i det nya operativsystemet var vardagsmat för de som trots allt bytte till Vista. Nu några år senare är de värsta problemen uppklarade, de flesta spel fungerar ganska smärtfritt men vissa prestandaproblem kvarstår. Vista kräver helt enkelt mer av datorn än föregångaren. Allt detta har fått #Microsoft att tänka om.

Microsoft gör om - och rätt?

För ett tag sedan träffade jag representanter från Microsoft samt spelutvecklarna #Dice för att få en presentation av vad Windows 7 kommer att innebära för oss spelare. Michael Bohlin, produktchef på Microsoft erkände, inte helt oväntat, att kritiken till viss del varit befogad och att de minsann har tänkt om. Inför Windows 7 har de haft en tydligare dialog med hård- och mjukvaruutvecklarna och en beta med över åtta miljoner användare. De har alltså gjort om – men har de gjort rätt?

Alla gadgets går att flytta på över hela skrivbordet.

Som pc-spelare är kravet på kompabilitet ytterst viktigt. Konsolspelare förutsätter att ett spel märkt Xbox 360 fungerar utan problem i en låda det står Xbox 360 på. På samma sätt borde väl ett spel märkt pc, eller i alla fall Games for Windows, fungera i en pc med Windows installerat? De flesta av oss kan ganska lugnt konstatera att så inte var fallet när Vista släpptes för ett par år sedan. Och för att allt ska fungera måste ju inte bara hårdvaran fungera, utan även prestandan. På den punkten märks det faktiskt att Microsoft har lyssnat noga på kritiken.

- Vi har haft en mycket bättre dialog med utvecklarna inför Windows 7, förklarar Michael Bohlin. Jag hoppas och tror att de flesta drivrutinerna till Vista ska fungera i Windows 7 också.

Lillebror, bli inte som jag när du blir stor

För att se om det ligger något i vad Microsoft säger fick vi en egen version av att sätta tänderna i. Några första intryck är dels att det påminner väldigt mycket om föregångaren till utseendet, men även att allt flyter snabbare. Känslan är att fönster öppnas och stängs snabbare samt att vanliga applikationer startar fortare. Jag har inte gjort några maratonmätningar, så kalla det pseudovetenskap. Men jag tror att de flesta som redan har gjort bytet kan skriva under på den punkten.

Sveriges (världens?!) bästa spelsajt är fullt kompatibel med Windows 7.

Flera nyheter har tillkommit, men det mesta verkar ha handlat om att göra ett mer användarvänligt operativsystem. Först och främst har utforskaren och aktivitetsfältet fått ett ansiktslyft. Utforskaren är mer formbar för användaren genom att man i större utsträckning väljer vad som ska synas. Aktivitetsfältet har fått liknande förbättringar och nya funktioner. Första intrycket är med andra ord ett snabbare operativsystem som är riktigt finputsat. Du som idag sitter på en Vista-pc kommer garanterat känna igen dig efter ett tag och kommer – förhoppningsvis – att trivas.

Trots att Windows 7 känns snabbare rent generellt är frågan om det även presterar på spelfronten. Jag har som sagt inte kört någon stenhård prestandamätning, men de mätningar jag gjort visar att det är en god idé att byta till 7:an om plånboken tillåter. I nästan alla tester jag körde (se slutet av artikeln) presterar Windows 7 snäppet snabbare än Vista. Det är marginella skillnader, men det är ett gott tecken att det trots allt fungerar så pass smidigt strax efter release.