Om man bara får ett ord på sig att beskriva Endless Ocean 2 så ligger "lugn" nära till hands. Via spelets handling får du nämligen en ursäkt att dyka i mängder av hav och floder jorden runt, och det är få spelupplevelser som är lika rogivande som att simma runt bland vrakdelarna av ett förlist skepp och bärga skatter på havets botten. Detta är också ett väldigt lättspelat spel, där du styr helt med Wii-fjärren och alla interaktioner med omvärlden sköts via A-knappen. Man kan inte tala om någon direkt utmaning i traditionell mening. Betoningen ligger istället på att utforska de vida och varierande undervattensmiljöerna vars talrika djur- och växtliv hela tiden pulserar av liv och rörelse. Höjdpunkterna är givetvis när man får se de större varelserna och första gången man står öga mot öga med en illasinnad vithaj är det inte utan att pulsen stiger en aning.

Underjordiska ruiner finns det gott om.

Utöver att följa den fåniga handlingen (som dock låser upp nya områden för dig) finns det också mängder med sidogrejer att åta sig, till exempel att hitta och identifiera alla havets fiskar och växter, eller ta med turister på guidade turer på platser du besökt tidigare. Eftersom spelet har en dygnscykel varierar också miljöerna och förutsättningarna en del beroende på om man dyker mitt på dagen eller på natten. Nya miljöer introduceras i en lagom takt och den välgjorda undervattensdesignen gör att det verkligen känns som en skillnad att simma runt i Egeiska havet jämfört med Arktis flytande isblock. Det finns också en möjlighet att gå iland vid vissa områden. Ett exempel är i spelets början då jag får cirkla runt under isen tills jag hittar en lämplig isvak att stiga iland via för att observera isbjörnars jaktbeteende.

Ingen landkrabba

Men som du kanske räknat ut är Endless Ocean 2 inte direkt det mest actionfyllda spelet i butikshyllan. Merparten av tiden går ut på att finna bortglömda gamla artefakter som svalts i djupet, och bortsett från några skriptade sekvenser är de mest spänningsfyllda momenten få och utspridda. Grafiskt sett är det klart godkänt för en Wii-titel så länge man befinner sig under ytan. Men så fort man rör sig ovanpå land är det tydligt varför Arika specialiserat sig på just dykarsimulatorer. Den fåniga handlingen och de flamsiga karaktärerna är varken spelets fokus eller dess starka sida, och kanske borde utvecklarna ha slopat dessa moment helt till förmån för undervattensutforskandet.

Allt sammantaget är Endless Ocean 2 ett väldigt mysigt men samtidigt också ytterst händelsefattigt spel och det passar utan tvivel bäst för den extremt dykintresserade eller de som helt enkelt vill ha en paus från vanliga spel. För spelets största styrka är paradoxalt nog att det inte alls känns som ett spel.

[video=3205]