Final Fantasy: Crystal Chronicles: The Crystal Bearers är som en tonåring med identitetskris. "Vem är jag", frågar det sig själv och speglar sig oroligt. Ja, fan vet. Ibland låtsas du att du är en episk och storslagen rollspelshistoria, för att i nästa sekund skjuta de välgjorda mellansekvenserna i sank med sandlådedialoger och substanslösa huvudpersoner. Sen vill du plötsligt vara ett actionrollspel med snabba, actionfyllda strider med ett visst mått av taktik och finess inblandade. Synd bara att du är dum i huvudet, hur jag än viftar och svär åt dig vägrar du ibland att lyssna på mina instruktioner. Ditt lock-on-system på fiender och föremål är i bästa fall bristfälligt på grund av den oprecisa Wii-fjärren.

Akta dig för eh... demonväggen!?

Sen svidar du om igen, till något som mest liknar en minispelskollektion. Du låter mig panga fiender på skärmen som du vore ett ljuspistolspel. Och ibland låter du mig delta i Chocobo-race, surfa eller tappa hakan åt en bisarr bikini beach battle som mest känns som ett fånigt skämt som gått alldeles för långt. Och vet du vad det värsta med det hela är? Inget av dina minispel håller mig intresserad mer än max en omgång, sen vill jag aldrig se dem igen.

Får jag fråga en sak? Hur kan du ärligt tro att du kan vara ett medryckande rollspel om du inte ens låter mig tala med världens invånare, annat än för att föra handlingen vidare? Och varför saknar du en vettig världskarta? Vill du att jag ska gå vilse och bli frustrerad? Varför, om du nu vill vara ett actionrollspel, är karaktärsutvecklingen i praktiken obefintlig? Jag gör ju exakt samma sak i varenda strid från början till slut, och det gör mig uttråkad. Det irriterar mig också att du spelar full med dina sladdriga kamerarörelser... men du kan sluta låtsas, för inte ens en kort 10-timmarstunnis som du kan bli full på ett par cider-burkar.

Jag kanske låter hård mot dig, men det är lika bra att du får höra sanningen direkt. Om det enda som talar för dig är ditt utseende och du är helt tom på personlighet inombords, då finns det helt enkelt inget som får mig att stanna kvar hos dig. Bra försök, men jag tror jag väntar på din storasyster istället.

[video=3848]