Det enda klagomålet jag hade på #originalet när jag recenserade det var att det inte fanns någon typ av flerspelarmöjlighet. Nu är 2010 här, och de tyska utvecklarna vill rätta till misstaget.

Expansionen Venice kommer med trevliga nyheter. Du kan anlita spioner som kan sabotera för de andra fraktionerna, de anlägger bränder eller förgiftar vattenhålet i utbyte mot guld. Du kan även bygga ett stadshus, där de fem platserna är tillgängliga för alla länder förutsatt att de är redo att betala för det, och kan på det sättet få kontroll över fiendens kolonier. Den tredje nyheten är en ytterligare neutral civilisation, Venedig. Med italienarna kan du byta till dig uppgraderingar som förenklar ditt spioneri. Utöver detta är det små extra möjligheter expansionen lägger till, så som vulkanöar, scenarion du gör själv, och fler dekorativa byggnader. Någon kampanj finns inte, och inte heller möjligheten att bygga någon Venedig-koloni.

Dimman har lättat, om än tillfälligt.

Den stora stjärnan är såklart multiplayer. Du kan antingen spela med eller mot tre andra, eller köra co-op där upp till åtta personer kan vara med. I co-op delar du hela nationen med din partner, och måste samarbeta om resurserna och om vilka byggnader som ska byggas. Du kan, om humöret faller på, även lägga in AI-styrda motståndare i matcherna. Att spela över LAN är även det möjligt.

Bäst med vänner

Problemet med flerspelarläget ligger inte på det tekniska planet, utan mer i konceptet. Anno är inget du spelar en stund - en vanlig match tar lätt mellan 6 och 10 timmar. Co-op-läget fungerar bara om du för ständig kommunikation med din kompanjon om vad som skall göras härnäst. Poängen är: spela med dina kompisar, med micken inkopplad, eller låt bli helt och hållet.

Sug på den syster!

Till sist en moralisk-ekonomisk fråga: var går gränsen mellan patch och expansion? Nu ligger Venice visserligen något under det normala priset, men det nya innehållet, bortsett från multiplayern, är så pass litet att det lika gärna hade kunnat skickats med i en patch. Du - konsumenten - betalar 200-300 kronor för att få spela med andra, något som det kan argumenteras för egentligen borde varit med i spelet från början.

Så bry dig inte om betyget, tänk istället på det här: om du föredrar att spela ditt Anno 1404 ensam - ignorera expansionen, för det den lägger till är minimalt. Om du planerar att spela med vänner och hade roligt med online-delen i tidigare Anno-spel kommer du ha minst lika kul med det här.

» Läs Anno 1404-recensionen