Ett nytt spelår står för dörren och att virtuell verklighet kommer dominera snacket är ingen överdrift – men det finns även andra viktiga tekniknyheter som lär förgylla 2016.

[Bild_teknikåret2016.jpg]

I början av 2015 lämnade vi ett intressant teknikår bakom oss. Då hade den senaste generationen konsoler i form av Playstation 4 och Xbox One presenterats, och för pc-spelarna hade nya grafikkort och processorer varvats med löften om vad Steam Machines skulle bidra med. När vi nu lämnar 2015 bakom oss har det varit ett spännande år sett ur spelperspektiv, men när det gäller teknik bjöds det inte på lika mycket nytt för oss gamers. Nu står 2016 för dörren, och i år finns det en hel del spännande tekniknyheter att längta efter.

[oculus_vr.jpg]
[Bildtext]Det är knappast en hemlighet att 2016 är året då vr-hjälmar verkligen tar fart.
[Mellanrubrik]VR formligen exploderar
Det kommer att råda hård batalj mellan de olika vr-aktörerna under 2016. Först ut ser de HTC-tillverkade och Valve-backade Vive ut att bli med en lanseringslucka i april. Kort efter det ska Oculus lansera konsumentversionen av Rift, som har imponerat rejält på testare. De tillhörande Touch-kontrollerna blir däremot försenade till årets andra hälft. Någon gång under andra kvartalet ska Sony släppa sin Playstation VR, som använder sig av en extern beräkningslåda som i sin tur kopplas in i din Playstation 4.
[Video]https://youtu.be/LMq8gQkljMw
[Bildtext]Kommer Playstation VR få en rejäl fördel av den enorma framgången för Playstation 4?
[Mellanrubrik]De osäkra korten
Utöver giganterna finns det några aktörer i periferin som också vill ha en del av vr-kakan. Från svenska spelstudion Starbreeze kan vi vänta oss VR-gluggarna StarVR. De skryter med en galen upplösning på 5120x2880 pixlar och ett synfält (FOV) på 210 grader. När den kan nå marknaden, och hur galen prislappen blir, återstår att se. Under 2016 kan vi också hålla ögonen öppna efter vr-produkter som baseras på den öppna teknikstandarden OSVR, som ursprungligen togs fram av Razer.
[video]https://youtu.be/GiZvF2bIBoE
[Bildtext]Starbreeze-gluggarna StarVR ser onekligen mäktiga ut på pappret, men är det för bra för att vara sant?
[Mellanrubrik]Konkurrens på processorfronten?
Ett nytt år innebär en ny generation processorer från Intel, den här gången sjunde generationen som går under projektnamnet Kaby Lake. Den stora nyheten är att vi i år kanske får rejäl konkurrens från AMD som med processorarkitekturen Zen kanske till slut kan komma tillbaks och konkurrera på allvar med Intel. Det ryktas dessutom om att vissa APU-modeller ska utrustas med företagets kommande grafikarkitektur Polaris.
[amd_zen.jpg]
[Bildtext]Den kommande processorarkitekturen Zen kommer förhoppningsvis göra AMD konkurrenskraftiga på processormarknaden igen.
[Mellanrubrik]Stora steg på grafikfronten
Både AMD och Nvidia har stora nyheter på gång under 2016. Båda företagen har en ny generations grafikarkitektur på gång som ska använda HBM2, andra generationens HBM-minne som ökar minnesbandbredden från 512 gigabyte per sekund till en terabyte per sekund. Båda företagen krymper sin tillverkningsprocess till 16 nanometer, vilket gör det möjligt att skapa betydligt mer komplexa kretsar som ändå kan vara energieffektiva. AMD:s nästa generations grafikarkitektur ska ryktesvis heta Polaris och ska vara 2,5 gånger snabbare än den existerande GCN-arkitekturen.
[amd_polaris.jpg]
[Bildtext]Denna läckta bild ligger bakom ryktet om Polaris som namnet på nästa grafikarkitektur från AMD.
[Mellanrubrik]Strömmande spel tar fart
Under 2015 kunde spelare i USA, Kanada och Storbritannien njuta av strömmande spel med endast en mottagande skärm och en vettig bredbandsuppkoppling som krav. Sonys tjänst Playstation Now är tillgänglig där, men vi i Sverige har fått sitta avundsjukt vid sidlinjen. Sonys tjänst går att använda på företagets konsoler, men även via tv-apparater från Sony själva och konkurrenter som Samsung. Nvidias tjänst Geforce Now finns tillgänglig på svenska marknaden nu för 99 kronor per månad för dig som äger en av företagets Shield-produkter.
[video]https://youtu.be/R6KidcAlO6o
[Bildtext]Spelsidan Gamespot tycker till om Playstation Now, en tjänst som vi i Sverige får fortsätta vänta på.
[Mellanrubrik]Ångan går ur SteamOS
Vi kommer sannolikt att kunna få tag på Steam Machines under 2016, och då kommer vi även att få testa på SteamOS i skarp version. Svenska e-butiken Webhallen är ett av företagen som ska lansera ångmaskiner och Dell har redan Steam Machines på den amerikanska marknaden som eventuellt kan komma att lanseras även på vår marknad. Om vi tillåts spekulera har vi svårt att se hur SteamOS ska kunna etablera Steam Machines som en rejäl konkurrent till vare sig Windows 10 eller spelkonsolerna, särskilt inte med tanke på hur dåligt Steam OS presterat på samma hårdvara i tidiga tester.
[alienware_steam_machine.jpg]
[Bildtext]Alienwares var först ut med en Steam Machine på marknaden, en produkt som kan även kan fås som traditionell pc med Windows 10.
[Mellanrubrik]Nintendos viktigaste år
Att Nintendo har haft några svåra år med Wii U är säkerligen ingen nyhet. Företagets senaste konsol fick se sig omsprungen av både Sonys och Microsofts senaste konsoler, trots att Wii U hade ett års försprång. Under 2016 ska den kommande konsolen NX presenteras, och kanske lanseras. Rykten skvallrar om att den ska bli en kombination av en stationär och mobil konsol, och eventuellt lika kraftfull som konkurrenterna Playstation 4 och Xbox One. Om Nintendo ska nå större framgångar med NX måste de lyckas värva tredjepartstitlar, något de misslyckats med tidigare.
[nintendo_nx.jpg]
[Bildtext]Ett patent från Nintendo skvallrar om en ny kontroll, som kanske även är en portabel spelkonsol. Nintendo fortsätter gå sin egen väg.
[Mellanrubrik]Heta rykten om året
Vi har tagit upp en hel del bekräftade tekniknyheter här, men det återstår att vädra några heta rykten om året. Ett sådant skvallrar om att Microsoft kanske planerar att introducera en ny version av Xbox One som använder en uppgraderad grafikkrets baserad på Polaris-arkitekturen vi skrev om tidigare. En sådan uppgradering skulle onekligen ge Microsoft en välbehövlig fördel gentemot Sony som hittills dominerat konsolförsäljningen, men ett stort frågetecken skulle i så fall bli hur ägare av de gamla konsolmodellerna skulle hanteras.
[Mellanrubrik]Ett starkt år för gaming
Utöver att det blir året då vr äntrar våra vardagsrum så kommer 2016 att bli ett spännande år på flera fronter. Vi kommer att få se nytt från Intel, AMD och Nvidia, vilket i allra högsta grad påverkar gamers. Men nya processorer, grafikkort och konsoler är inget vi inte sett tidigare - det som sätter året 2016 på kartan är ankomsten av virtuell verklighet. Slår det igenom på allvar redan i år? Vilken aktör blir störst? Frågorna är många, och vi väntar spänt på att kunna sätta tänderna i produkterna.

Skicka en rättelse