#Oculus Rift släpps i slutet av mars och kostar skjortan. Över 6 800 kr får du hosta upp för en Rift och fraktkostnaden, vilket är det dubbla mot utvecklingsmodellerna och mer än många väntat sig. Och inte helt överraskande hade även utvecklarna gärna satt ett lägre pris.

Det sa Oculus vice produktchef Nate Mitchell under hårdvarumässan CES i Las Vegas förra veckan. Venture Beat påpekade att Riften är allt annat än billig, och Mitchell kommenterade saken så här:

– Den är dyrare än vi ville att den skulle vara. Men faktum är att vi säljer den för tillverkningskostnaden. Det har vi alltid varit öppna med. Vi går jämnt upp på hårdvaran. Målet är inte att tjäna tonvis med pengar. Vi vill sätta VR i händerna på så många människor som möjligt.

Mitchell fortsätter med att kommentera varför Rift kostar så mycket som den gör.

– Vi har alltid optimerat för komponenter av högsta möjliga kvalitet. Vi har lagt mycket tid på att utveckla specifik tracking-teknik, specifik display-teknik, ergonomin, industridesignen. Allt det här har tagit lång tid att ro i land. Och allt det fungerar i Rift.

Han öppnar också för lägre pris i framtiden.

Med tiden, när industrin skalar... det här är en helt ny produktkategori. Ofta är toppskiktet av en ny produkkategori dyrt. Priset kommer sjunka med tiden, när produkten når ut till fler människor. Det är konkurrens, uppenbarligen. Det kommer hjälpa oss också. Det här är början på allt sånt. Vi är stolta över den produkt du får för 599 dollar.

Oculus Rift släpps alltså den 28 mars. Om allt går som det ska får den innan sommaren är slut konkurrens av både HTC Vive Pre och Playstation VR. Den förstnämnda får releasedatum (och kanske pris) i slutet av februari. Sonys PS4-exklusiva Playstation VR ska enligt tidigare uppgift ska nå marknaden första halvåret och kosta "som en spelplattform", vilket med tanke på avsändaren kan tolkas som i trakterna av priset för en PS4. Det vill säga 3 000-4 000 kr.