Donec quam felis, ultricies nec, pellentesque eu, pretium quis, sem. Nulla consequat massa quis enim. Donec pede justo, fringilla vel, aliquet nec, vulputate eget, arcu. In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a, venenatis vitae, justo. Nullam dictum felis eu pede mollis pretium. Integer tincidunt. Cras dapibus. Vivamus elementum semper nisi. Aenean vulputate eleifend tellus. Aenean leo ligula, porttitor eu, consequat vitae, eleifend ac, enim.

https://www.google.com/maps/d/embed?mid=zSwAQKgeZM8g.kR3k5Tqb...

Blekinge Tekniska Högskola – din berättelse i centrum

På BTH i Karlskrona är målet att du ska få fokusera på din berättelse och den form du vill ge den. Passande nog har du också en hel hoper akademiska utbildningar att välja bland. Digitala spel inriktar sig på spelskapandets alla konster och manar dig till att utmana rådande normer i branschen medan Spelprogrammering istället fokuserar på tekniken som driver spelen, vilket också kan leda till jobb på IT-företag. Har du svårt att välja mellan att bli grafiker eller programmerare finns Technical artist i spel som ger dig en attraktiv bredd.

Webbutveckling passar dig som vill lära dig att utveckla appar till webbläsare, surfplattor och smartphones, och kanske också kan se en framtid hos exempelvis reklambyråer. Digital bild- respektive Digital ljudproduktion har också bredare ambitioner, och här hänger du dig åt det grafiska och ljudmässiga. BTH erbjuder också det femåriga programmet Civilingenjör i spel- och programvaruteknik som ger dig spetskompetens inom spelteknik men också brett kunnande gällande programvaruteknik. Övriga utbildningar är på tre år vardera men är du osäker och inte vill binda upp dig finns också en grundkurs. Läs mer om kursupplägg och antagningskrav på sajten. Mer om civilingenjörsutbildningen hittar du här.

Utbildningar Digitala spel, Digital bildproduktion, Digital ljudproduktion, Technical artist i spel, Webbutveckling, Spelprogrammering, Civilingenjör i spel- och programvaruteknik
Omfattning 180 hp vardera förutom Civilingenjör i spel- och programvaruteknik som ligger på 300 hp
Ansök senast 15 april

Chalmers – bygg framtidens datorarkitektur

Innan Felix Kjellberg blev Pewdiepie med en hel värld pluggade han på anrika Chalmers i Göteborg. Det handlade däremot inte om spel för Youtube-ikonens del, utan om ekonomi. Om du vill kan du dock plugga spel på Chalmers även om de två utbildningarna är betydligt bredare i sina upplägg. Informationsteknik leder fram till jobb där du har möjlighet att utveckla mjukvara i allsköns olika sektorer, allt från underhållning till verkstadsindustrin. Datateknik riktar sig till dig med så enkla mål som att ”grunda nästa Facebook” eller ta fram morgondagens datorarkitektur. Utbildningarna är femåriga, inkluderar mycket matematik som du får omsätta i praktiken och gör att du kan titulera dig civilingenjör. Länkar till respektive utbildning hittar du strax undertill.

Utbildningar Informationsteknik, Datateknik
Omfattning 300 hp vardera
Ansök senast 15 april

Högskolan i Borås – från n00b till 1337

De kallar det en ”resa från n00b till 1337”. Systemarkitekturutbildningen på Högskolan i Borås riktar sig till genuint datorintresserade som vill arbeta inom IT med fokus på programmering. Således behöver du inte låsa dig vid spelprogrammering utan kan också arbeta med exempelvis webbutveckling och utveckling av appar till smartphones. Under de tre studieåren får du både teoretiskt djup och praktisk träning. Läs mer om förkunskapskrav och upplägg här.

Utbildning Systemarkitekturutbildningen
Omfattning 180 hp
Ansök senast 15 april

The Game Assembly – gör spel i praktiken

Lär dig att bygga banor.

Malmöbaserade yrkeshögskolan The Game Assembly har fyra olika utbildningar. Game art fokuserar på det visuella och i synnerhet skapandet av 3d-modeller men gör också nedslag i exempelvis animering och concept art. Level design lär dig att bygga väldesignade spelvärldar och låter dig pröva kunskapen praktiskt i olika spelprojekt – något som går igen i de andra utbildningarna.

Game programming inkluderar till en början en del matematik vilket du har nytta av under hela studietiden som också lär dig att jobba med större projekt. Har du någon form av diagnotiserat handikapp kan du söka Spelprogrammering med utökat stöd. Den sista utbildningen som står till buds är Technical artist, vilken passar dig som vill arbeta med spelmotorernas inre och ser tekniska problem som utmaningar. Till skillnad från övriga tre utbildningar är den här kortare (1,5 år istället för tre). Samtliga avslutas med 30 veckors praktik förutom den sistnämnda som istället har 20 veckor. Mer om arbetsprover, kursupplägg och annat hittar du på sajten.

Utbildningar Game art, Level design, Game programming, Technical artist
Omfattning Treåriga YH-utbildningar, förutom Technical artist som är hälften så lång
Ansök senast 15 maj

Malmö Högskola – programmera mera

Ett stenkast från The Game Assembly ligger Malmö Högskola som erbjuder Spelutveckling-programmet, vilket kan vara rätt väg att gå om du istället är på jakt efter en akademisk utbildning. Fokus under studierna ligger på att lära sig programmeringens alla konster med exempelvis C++ och de senaste teknikerna i 3d-grafik. Inbakad i utbildningen finns också flertalet omfattande spelprojekt som lär dig att arbeta i en professionell miljö tillsammans med andra. Mer info om kursupplägg och behörighetskrav finns här.

Utbildning Spelutveckling
Omfattning 180 hp
Ansök senast 15 april

Högskolan i Kristianstad – lär dig designa ljud

Spetskompetens är inte sällan efterfrågat av arbetsgivare. Högskolan i Kristianstad ger treåriga Interaktiv ljuddesignprogrammet vilket lär dig att designa ljud och låter dig arbeta musikaliskt. Mycket praktiska moment ingår där du får arbeta med exempelvis spel och mobila tjänster. I vissa fall får du också samarbeta med Kristianstads närings- och kulturliv. Läs mer på sajten. Organisationen Dataspelsbranschen tipsar också ljud- och musikintresserade om att musikhögskolor kan vara en alternativ väg.

Utbildning Interaktiv ljuddesignprogrammet
Omfattning 180 hp
Ansök senast 15 april