Black Desert Online är ett lika bra som märkligt spel. FZ listar fem udda aktiviteter att ägna sig åt i det koreanska mmo-liret.

Efter ett par års väntetid har det koreanska mmo-spelet #Black Desert Online slutligen hittat hit till oss i väst. När vi rapporterat om titeln innan den släpptes här är det främst den otroligt läckra grafiken som lyfts fram, men den vackra världen har förstås mer än sitt yttre att erbjuda.

Black Desert Online är i själva verket ett väldigt fascinerande hopkok av koreanskt design, actionladdat gameplay och djupa spelsystem. Är du van vid mmo-spel av nöjesparksmodell, till exempel #World of Warcraft, så kommer du garanterat bli förvirrad. Med sin open world-design finns det mycket att älska med Black Desert Online – bara man har tid och tålamod att lära sig allting ordentligt.

Dessutom blir det riktigt jäkla konstigt emellanåt. På ett bra sätt (oftast). Därför passar FZ på att lista fem aktiviteter som gör att spelet sticker ut lite extra i mmo-träsket.

Bygg ett slavimperium

Glada slavar spänner musklerna.

Till en början verkar det så oskyldigt. Work supervisors kallar sig männen och kvinnorna som håller till i storstäderna och tillhandahåller arbetskraft som du kan anlita för att utföra diverse sysslor. Men dessa visar sig vara långt ifrån några helylle fackrepresentanter. Varför betalar du egentligen dessa work supervisors silvermynt för att få tillgång till “arbetskontrakt”? Något står inte riktigt rätt till här!

Värre blir det när det uppdagas att arbetarna du köper knegar helt gratis. Det enda de kräver för att slita i gruvorna och jobba i dina fabriker är tillgång till den där fulölen du brygger på potatis hemma i lägenheten.

Några moraliska betänkligheter kring detta alkoholmissbruk och slaveri kan du dock inte kosta på dig. Systemet är nämligen grundstommen för alla som vill ägna sig åt crafting och är spelmekaniskt väldigt intressant och givande. Använd slavarna för att göra det grovjobb du själv inte orkar utföra, levla dem, samt tillverka en hel del av materialet som behövs för att skapa verktyg och fordon. Skaffa flera olika lokaler i varje storstad och bygg sakta upp ett riktigt slavimperium. Länge leve kapitalismen!

Föregående Nästa
All handel mellan spelare går genom AH så där har du rätt men du kan starta ett timmer imperium o sälja allt där igenom med skatten styrd av guilds bla. Tänk som systembolaget. Du kan göra en öl men måste sälja den genom SB ;) 05/04 Så du menar att ekonomin är spelarstyrd pga denna lilla del? Hur ser det ut med handel mellan spelare? Spelarägda butiker? Spelarstäder eller hus som inte är instanserade? Tycker de har gjort det bra, det upplevs som öppet och fritt men är rätt hårt sty... 05/04 kommer det en recension, eller har jag missat den? 05/04 Guilden som äger staden/provinsen sätter ju skatten för handeln bla. där så det mesta är dynamiskt spelarstyrt så förstår inte vad du menar? 05/04 Jag förstår vad du menar, men i allmänt så är det väll snarare olika landområden och deras teman som det anspelas på. Har ärligt talat aldrig tänkt på var namnet i detta fall kommer ifrån, men det åsyftar väll framför allt spel som är i stil med WoW,... 05/04 Men är inte detta i grunden ett themepark mmo? Bara med väldigt mycket som går att göra. Allt är ju uppstyrt så som landområden, städer, ekonomi. Vad kan spelarna shälva styra över som har inverkan på det hela? 05/04 Det beror på hur mycket "roleplayer" man är men ja det är stor skillnad på klasserna ;). Det är open world pvp och dom med dålig karma får det jobbigt i civilicerade städer men tillträde till en aldeles egen stad sen. Det finns arenor där man inte förlo... 05/04 Nja. Inga nämnvärda stats mer en att man gömmer namn och 10% snabbare att levla combat och underkläder ger 1 i luck. Allt förutom att vara anonym finns från isch lvl 10 som stenar som är ennu bättre man sätter på rustningen. Tänk 100kr eller 1h grind.... 05/04 Stick över till reddit-kanalen för spelet och försök få en 7-dagars trialinvite. Inga begränsningar under dessa 7 dagar och du kan prova spelet ändå. Flera jag känner som inte kan släppa spelet efter de där första 7 dagarna... 05/04 Gillar balanserad pve och pvp som endgame vilket detta inte har. 05/04
Skicka en rättelse