Efter ett par års väntetid har det koreanska mmo-spelet #Black Desert Online slutligen hittat hit till oss i väst. När vi rapporterat om titeln innan den släpptes här är det främst den otroligt läckra grafiken som lyfts fram, men den vackra världen har förstås mer än sitt yttre att erbjuda.

Black Desert Online är i själva verket ett väldigt fascinerande hopkok av koreanskt design, actionladdat gameplay och djupa spelsystem. Är du van vid mmo-spel av nöjesparksmodell, till exempel #World of Warcraft, så kommer du garanterat bli förvirrad. Med sin open world-design finns det mycket att älska med Black Desert Online – bara man har tid och tålamod att lära sig allting ordentligt.

Dessutom blir det riktigt jäkla konstigt emellanåt. På ett bra sätt (oftast). Därför passar FZ på att lista fem aktiviteter som gör att spelet sticker ut lite extra i mmo-träsket.

Bygg ett slavimperium

Glada slavar spänner musklerna.

Till en början verkar det så oskyldigt. Work supervisors kallar sig männen och kvinnorna som håller till i storstäderna och tillhandahåller arbetskraft som du kan anlita för att utföra diverse sysslor. Men dessa visar sig vara långt ifrån några helylle fackrepresentanter. Varför betalar du egentligen dessa work supervisors silvermynt för att få tillgång till “arbetskontrakt”? Något står inte riktigt rätt till här!

Värre blir det när det uppdagas att arbetarna du köper knegar helt gratis. Det enda de kräver för att slita i gruvorna och jobba i dina fabriker är tillgång till den där fulölen du brygger på potatis hemma i lägenheten.

Några moraliska betänkligheter kring detta alkoholmissbruk och slaveri kan du dock inte kosta på dig. Systemet är nämligen grundstommen för alla som vill ägna sig åt crafting och är spelmekaniskt väldigt intressant och givande. Använd slavarna för att göra det grovjobb du själv inte orkar utföra, levla dem, samt tillverka en hel del av materialet som behövs för att skapa verktyg och fordon. Skaffa flera olika lokaler i varje storstad och bygg sakta upp ett riktigt slavimperium. Länge leve kapitalismen!